Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Zupa z pomidorów i mozzarelli. Smak Toskanii na talerzu!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kuchnia włoska słynie z wyjątkowych smaków, aromatycznych ziół i pysznych dań. Jednym z najbardziej klasycznych i uwielbianych w Toskanii jest zupa z pomidorów i mozzarelli. To proste, a jednocześnie niezwykle smaczne danie, które wyciąga na powierzchnię esencję włoskiego słońca i miłości do jedzenia.
Przepis na zupę z pomidorów i mozzarelli
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki świeżej bazylii, posiekanej
- 100 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka kromek chleba tostowego
Jak zrobić pyszną zupę?
- W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka i szklista.
- Dodaj pokrojone pomidory do garnka, a następnie wlej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż pomidory zmiękną.
- Dopraw zupę solą, pieprzem, oregano i bazylią. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, aby smaki się połączyły.
- Przygotuj chleb tostowy - możesz go lekko opiekać, aby stał się chrupiący.
- Przed podaniem zupy, dodaj do niej kawałki mozzarelli, mieszając do momentu, aż się rozpuszczą i nada zupie kremowej konsystencji.
- Podawaj gorącą zupę z kawałkami chleba tostowego jako dodatkową warstwę tekstury i smaku.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak zagęścić zupę pomidorową, aby nie straciła koloru?
Zagęszczanie zupy pomidorowej za pomocą mąki to praktyka, która nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Oprócz utraty koloru, może także wpłynąć na zmianę smaku oraz aromatu. Warto więc sięgnąć po skuteczniejszy i delikatniejszy sposób – koncentrat pomidorowy.
Ser do pizzy - jaki wybrać?
Jeśli jesteś miłośniczką pizzy, wiesz jak ważny jest odpowiedni ser, który nada daniu niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Wybór odpowiedniego sera do pizzy może być trudny, ale nie martw się! W tym artykule podpowiemy Ci, jaki ser wybrać do domowej pizzy, w tym również ser mozzarella, oraz podzielimy się kilkoma wskazówkami, które pomogą Ci stworzyć idealne połączenie smaków.
Mozzarella z pomidorami: Włoska klasyka!
Czy jest coś bardziej klasycznego i smakowitego niż połączenie mozzarelli z pomidorami? To proste danie, które zasługuje na szczególne miejsce w naszych kulinarnych sercach. Ale co tak naprawdę wiemy o tym daniu? Czy znamy jego historię? Czy wiemy, jak je najlepiej przyrządzić i podać? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej!