zupa grzybowa babci
Canva.com

Lekka i dietetyczna zupa grzybowa na Wigilię. Sprawdź nasz #fit przepis

Masz ochotę na grzybową zupę w tegoroczne święta, ale boisz się o sylwetkę? Mamy dla Ciebie przepis na pyszną wigilijną strawę w wersji fit!
Reklama

Czy grzyby są zdrowe?

Grzyby są doskonałym źródłem niezbędnych składników odżywczych, w tym białka, błonnika, witaminy D i minerałów, takich jak potas i selen. Są też dobrym źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki i redukować stany zapalne. Grzyby mają też niską zawartość tłuszczu i węglowodanów.

Dzięki temu są świetnym dodatkiem do każdej diety, ponieważ stanowią zdrowe źródło energii bez dodawania zbyt wielu kalorii. Oprócz niskiej zawartości kalorii, grzyby są też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik spowalnia trawienie, dzięki czemu dłużej czujesz się syty. Dzięki temu możesz zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, co czyni je doskonałym wyborem dla osób odchudzających się.

Przepis na fit grzybową na święta

wigilijna zupa grzybowa magdy gessler

Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500 g grzybów (borowików, podgrzybków),
  • 6 szklanek domowego bulionu warzywnego,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 100 g śmietany kokosowej,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz czarny,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie – na początek grzyby (borowiki, podgrzybki) należy pokroić w plasterki. Bulion warzywny zagotujmy. Ziemniaki pokrójmy w kostkę, a marchewki w talarki. Pokrojone warzywa dodajmy do bulionu, gotujmy około 14-16 minut.

Reklama

Następnie na patelni rozgrzejmy 1 łyżkę masła z 1 łyżką oliwy. Włóżmy grzyby, smażmy około 5-6 minut na dużym płomieniu, mieszając.

Doprawmy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dodajmy do gotującej się zupy. Na patelnię włóżmy jeszcze 1 łyżkę masła, zeszklijmy na niej wcześniej posiekaną cebulę. Włóżmy do zupy. Gotujmy 11-16 minut, zdejmijmy z ognia. Dodajmy zahartowaną 3 łyżkami zupy śmietanę kokosową. Zupę doprawmy solą i pieprzem. Podawajmy posypaną natką pietruszki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama