Nie łazanki, ani ziemniaki. Podaj zupę grzybową z tym dodatkiem, a będzie fenomenalna
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co dodać do zupy grzybowej?
Zupa grzybowa, szczególnie z suszonych grzybów leśnych, dość często gości na naszych stołach jesienią oraz zimą. Jest aromatyczna, bardzo smaczna i pożywna — dzięki odpowiednim dodatkom. Zupę grzybową najczęściej podajemy z łazankami, kluseczkami kładzionymi, lanym ciastem lub ziemniakami. Ale istnieje dodatek, od stuleci obecny w kuchni polskiej, który do zupy grzybowej pasuje wyjątkowo dobrze. Jest to kasza! W zupie grzybowej doskonale sprawdzi się drobna kasza jęczmienna, czyli kasza perłowa. Dobra będzie także kasza mazurska lub kasza wiejska. Ten dodatek sprawi, że zupa będzie wyjątkowo aksamitna. Wszystkie kasze jęczmienne są źródłem beta glukanu i przeciwutleniaczy, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.
Oto przepis na pyszną zupę z leśnych grzybów z kaszą perłową.
Zupa z suszonych grzybów z kaszą perłową
100 g suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera korzeniowego
2-3 łyżki kaszy perłowej (drobna kasza jęczmienna)
100 ml śmietany lub łyżka serka mascarpone
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
świeża natka pietruszki do dekoracji
Gotujemy zupę z grzybów suszonych z kaszą perłową
Suszone grzyby (prawdziwki lub podgrzybki) dokładnie płuczemy i moczymy ok. 2 godzin w zimnej wodzie. Grzyby wyjmujemy, a wodę w której się moczyły, przecedzamy przez bardzo gęste sito.
Grzyby ponownie wrzucamy do wody z moczenia, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut.
Kiedy grzyby się gotują, przygotowujemy wywar z warzyw. W 500 ml wody gotujemy marchewkę, seler i pietruszkę z dodatkiem przypraw — liści laurowych i ziela angielskiego. Wywar jest gotowy po ok. 30 minutach gotowania. Warzywa wyjmujemy z wywaru. Marchewkę możemy pokroić w plasterki i dodać do zupy.
Do gorącego wywaru warzywnego dolewamy wodę z gotowania grzybów, dodajemy ugotowane suszone grzyby (można je pokroić na mniejsze kawałki) i wsypujemy wypłukaną kaszę perłową.
Zupę gotujemy ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka.
Na koniec gotowania dodajemy śmietanę lub serek mascarpone. Śmietanę musimy zahartować — w kubku mieszamy śmietanę z chochelką gorącej zupy i delikatnie wlewamy do garnka tak, aby nie powstały grudki. W przypadku mascarpone, serek również rozrabiamy z gorącą zupą.
Zupę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku, a przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Aromatyczna, rozgrzewająca zupa z leśnych grzybów z kaszą jest gotowa! Smacznego!