Jesienna zupa z leśnych grzybów z ziemniakami w białej miseczce
Canva.com

Pyszna zupa z leśnych grzybów. Babcia zawsze gotowała ją na sobotni obiad

Zupa z leśnych grzybów to prawdziwy jesienny przysmak. Do jej przygotowania potrzebne są jedynie świeże grzyby, podstawowe warzywa i trochę śmietany. Takie zupy gotowały nasze babcie — są proste, pyszne, a ich smak zapada w pamięć. Sezon grzybowy trwa, zatem na sobotni obiad polecamy zupę grzybową z przepisu babci!
Reklama

Zupa z leśnych grzybów — składniki

  • 400 g świeżych grzybów leśnych (mogą być mrożone)

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • ½ selera korzeniowego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 l bulionu grzybowego

  • 150 ml śmietany

  • 1 łyżka masła

  • ½ łyżeczki suszonego tymianku

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju do smażenia

Koszyk pełen leśnych grzybów - prawdziwków, borowików i koźlarzy - idealnych na zupę grzybową
Canva.com

Jak ugotować zupę ze świeżych grzybów leśnych?

  1. Marchewki, ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Marchewkę i seler możemy też zetrzeć na grubej tarce.

  2. W rondlu roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy tam pokrojone warzywa. Smażymy kilka minut, aby nabrały lekko orzechowego smaku.

  3. Podgrzewamy bulion grzybowy i do gorącego płynu wrzucamy podsmażone jarzyny. Gotujemy ok. 20 minut (muszą być miękkie).

  4. Oczyszczone grzyby leśne kroimy w kostkę lub jedynie na połówki. 

  5. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i drobno siekamy.

  6. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Na ciepły tłuszcz wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę smażymy, aby warzywa się zeszkliły.

  7. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy z cebulą ok. 5 minut.

  8. Podsmażone grzyby z cebulką dodajemy do bulionu z warzywami i wszystko gotujemy jeszcze ok. 15 minut.

  9. Zupę solimy i doprawiamy tymiankiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

  10. Śmietanę wlewamy do kubka i hartujemy ją, dodając pół szklanki gorącej zupy, a następnie wlewamy tak rozrobioną śmietanę do rondla. Dzięki hartowaniu śmietana się nie zetnie.

  11. Gotową zupę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.

Taka zupa grzybowa to smak jesiennego lasu zamknięty w miseczce. Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama