zupa ze świeżych pomidorów
Canva.com

Aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów. Podaj ją z kulkami mozzarelli

Klasyczna pomidorowa to świetny sposób na sprawdzony polski obiad. Jednak zupa przygotowana ze świeżych pomidorów smakuje inaczej niż ta przygotowywana tylko przy wykorzystaniu koncentratu pomidorowego. Wiele osób wspomina smaki dzieciństwa i chętnie do nich wraca - ta zupa jest przykładem właśnie takiej potrawy, kuchni naszych mam czy babć.
Reklama

Przygotowując pyszną i pożywną zupę na obiad, warto zwrócić uwagę na jakość i dobór składników - powinny być świeże i dorodne bo dzięki temu uzyskamy smak zupełnie inny, niż gdy stosujemy produkty przetworzone lub sięgamy po dania gotowe. Ponadto warzywa na zupę powinniśmy kupować w sprawdzonych sklepach i od zaufanych dostawców - jest to rozwiązanie ekologiczne, ale też praktyczne ponieważ takie warzywa lepiej również lepiej smakują i zawierają więcej witamin oraz składników odżywczych.

Możemy podać ją tradycyjnie po polsku - a więc z makaronem - albo wypróbować włoski sposób podania: z kulkami mozzarelli. W obu wersjach smakuje wyśmienicie!

Składniki na zupę pomidorową

zupa ze świeżych pomidorów
Canva.com

Do przygotowania tej zupy będą nam potrzebne: kilogram dojrzałych pomidorów, duża cebula, ząbek czosnku, czerwona papryka, litr bulionu warzywnego, trzy łyżki koncentratu pomidorowego, ćwierć szklanki listków świeżej bazylii, trzy łyżki oliwy, opakowanie mozzarelli, a także sól, pieprz i cukier do smaku.

Jak ugotować włoską zupę pomidorową?

Przygotowanie zupy zaczynamy od obrania pomidorów ze skórki, usunięcia z nich pestek i pokrojenia ich w kostkę. Paprykę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek.

Reklama

Smażymy przez dziesięć minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie wrzucamy pomidory i smażymy przez kolejne dziesięć minut. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans, a następnie wrzucamy listki bazylii, a gdy zupa ostygnie, miksujemy ją przy użyciu blendera. Gotową zupę podajemy z mozzarellą. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama