Aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów. Podaj ją z kulkami mozzarelli
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowując pyszną i pożywną zupę na obiad, warto zwrócić uwagę na jakość i dobór składników - powinny być świeże i dorodne bo dzięki temu uzyskamy smak zupełnie inny, niż gdy stosujemy produkty przetworzone lub sięgamy po dania gotowe. Ponadto warzywa na zupę powinniśmy kupować w sprawdzonych sklepach i od zaufanych dostawców - jest to rozwiązanie ekologiczne, ale też praktyczne ponieważ takie warzywa lepiej również lepiej smakują i zawierają więcej witamin oraz składników odżywczych.
Możemy podać ją tradycyjnie po polsku - a więc z makaronem - albo wypróbować włoski sposób podania: z kulkami mozzarelli. W obu wersjach smakuje wyśmienicie!
Składniki na zupę pomidorową
Do przygotowania tej zupy będą nam potrzebne: kilogram dojrzałych pomidorów, duża cebula, ząbek czosnku, czerwona papryka, litr bulionu warzywnego, trzy łyżki koncentratu pomidorowego, ćwierć szklanki listków świeżej bazylii, trzy łyżki oliwy, opakowanie mozzarelli, a także sól, pieprz i cukier do smaku.
Jak ugotować włoską zupę pomidorową?
Przygotowanie zupy zaczynamy od obrania pomidorów ze skórki, usunięcia z nich pestek i pokrojenia ich w kostkę. Paprykę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek.
Smażymy przez dziesięć minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie wrzucamy pomidory i smażymy przez kolejne dziesięć minut. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans, a następnie wrzucamy listki bazylii, a gdy zupa ostygnie, miksujemy ją przy użyciu blendera. Gotową zupę podajemy z mozzarellą. Smacznego!