Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza
Canva.com

Takiej zupy pomidorowej jeszcze nie jadłaś. Kluczowy jest jeden pikantny składnik

Zupę pomidorową w klasycznym wydaniu zna każdy - zwykle podawana z makaronem lub kluseczkami jest jednym z najchętniej przyrządzanych polskich zup. W wielu domach popularne jest przygotowywanie pomidorówki na niedzielnym rosole. Warto jednak nieco zmodyfikować tradycyjny przepis, włączając nowe składniki i przyrządzając tę zupę w sposób bardziej wyrazisty i aromatyczny.
Reklama

W ten sposób powstanie zupa pomidorowa po meksykańsku. Kuchnia meksykańska kojarzy się nam przede wszystkim z pikantnymi potrawami, dużą ilością przypraw i wykorzystywaniem dużych ilości kukurydzy, papryki czy fasoli. W tym przepisie także odegrają one ważną rolę. Użyjemy również pomidorowej passaty, dodamy nieco limonki zaś podstawę całej zupy będzie stanowił warzywny bulion.

Składniki na zupę pomidorową

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować takich składników jak: dwa litry bulionu warzywnego, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, pół czerwonej papryki, półtorej szklanki passaty pomidorowej, pięć ziemniaków, pół cebuli, dwa ząbki czosnku, awokado, pół pęczka natki pietruszki, dwie łyżki oleju, pół limonki, pół papryczki chilli, dwie łyżeczki przyprawy uniwersalnej, pięć ziarenek ziela angielskiego, dwa liście laurowe oraz sól i pieprz. Z podanych proporcji otrzymamy cztery porcje zupy.

Przepis

Wykonanie zupy zaczynamy od właściwego przygotowania warzyw: cebulę i czosnek obieramy, kroimy razem z papryczką chilli, z której wcześniej usuwamy nasionka.

Reklama

Awokado kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a natkę siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chilli, szklimy. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Wówczas wrzucamy ziemniaki i paprykę oraz dodajemy przyprawy. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy passatę i całość miksujemy. Kukurydzę i fasolę odcedzamy oraz dodajemy do zmiksowanej zupy, a następnie gotujemy przez dziesięć minut. Doprawiamy sokiem z limonki. Gotowe porcje zupy posypujemy natką, podajemy z kawałkami awokado, fasolą i kukurydzą. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama