Takiej zupy pomidorowej jeszcze nie jadłaś. Kluczowy jest jeden pikantny składnik
Do przeczytania w ok. 2 min.
W ten sposób powstanie zupa pomidorowa po meksykańsku. Kuchnia meksykańska kojarzy się nam przede wszystkim z pikantnymi potrawami, dużą ilością przypraw i wykorzystywaniem dużych ilości kukurydzy, papryki czy fasoli. W tym przepisie także odegrają one ważną rolę. Użyjemy również pomidorowej passaty, dodamy nieco limonki zaś podstawę całej zupy będzie stanowił warzywny bulion.
Składniki na zupę pomidorową
Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować takich składników jak: dwa litry bulionu warzywnego, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, pół czerwonej papryki, półtorej szklanki passaty pomidorowej, pięć ziemniaków, pół cebuli, dwa ząbki czosnku, awokado, pół pęczka natki pietruszki, dwie łyżki oleju, pół limonki, pół papryczki chilli, dwie łyżeczki przyprawy uniwersalnej, pięć ziarenek ziela angielskiego, dwa liście laurowe oraz sól i pieprz. Z podanych proporcji otrzymamy cztery porcje zupy.
Przepis
Wykonanie zupy zaczynamy od właściwego przygotowania warzyw: cebulę i czosnek obieramy, kroimy razem z papryczką chilli, z której wcześniej usuwamy nasionka.
Awokado kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a natkę siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chilli, szklimy. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Wówczas wrzucamy ziemniaki i paprykę oraz dodajemy przyprawy. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy passatę i całość miksujemy. Kukurydzę i fasolę odcedzamy oraz dodajemy do zmiksowanej zupy, a następnie gotujemy przez dziesięć minut. Doprawiamy sokiem z limonki. Gotowe porcje zupy posypujemy natką, podajemy z kawałkami awokado, fasolą i kukurydzą. Smacznego!