Panini
Canva.com

Panino z jajkiem, bekonem i serem brie. Ta pożywna kanapka zaskoczy Twojego mężczyznę

Słodkawy, chrupiący bekon, łagodny, kremowy ser brie i pieprzna w smaku rokietta świetnie pasują do miękkiego pieczywa oraz sadzonego jajka. Razem tworzą kanapkę, której nie sposób się oprzeć, idealną na śniadanie, lunch lub kolację. Połączenie różnych smaków i tekstur z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Reklama

Składniki na chrupiące panino

Do przygotowania tej pożywnej kanapki potrzebne nam będą następujące składniki: 250-275 g bekonu, 1 bochenek chleba ciabatta, 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz kilka kropli do smarowania, 115 g sera brie o temperaturze pokojowej, 1 szklanka (około 30 g) mocno ubitej rokietty, 4 jajka, sól gruboziarnista, zmielony pieprz czarny.

Jak zrobić pożywną kanapkę panino?

Panini
Canva.com

Przygotowanie - piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Bekon ułóżmy na blasze do pieczenia. Bekon ułóżmy na blasze do pieczenia. Pieczmy, do czasu, do czasu obracając, dopóki nie nabierze chrupkości, czyli mniej więcej 20 minut.

Reklama

Gotowy bekon przełóżmy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć tłuszcz. Piętki chleba odkrójmy. Pozostałą część bochenka pokrójmy na cztery części (uzyskamy cztery kwadraty o boku od 7,5 do 10 cm).

Każdy kawałek przetnijmy na połowę (tworząc w ten sposób bazę kanapki). Za pomocą pędzelka posmarujmy chleb oliwą, na zewnątrz i od środka. Na połowie kawałków chleba (na dolnej części) rozsmarujmy ser brie i ułóżmy rokiettę. Następnie patelnię pokrytą powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw postawmy na średnim płomieniu. Rozgrzejmy na niej łyżkę stołową oliwy. Na ciepłą oliwę rozbijmy jajka. Oprószmy je solą i pieprzem. Smażmy je 2-3 minuty, żeby białko się ścięło. Następnie obróćmy jajko i smażmy je jeszcze 70 sekund, żeby żółtko zgęstniało. Jajka ułóżmy na dolnych częściach kanapki, na warstwie rokietty. Na każdym z nich połóżmy porcję bekonu.

Reklama

Całość przykryjmy drugim kawałkiem chleba.

Żeliwną patelnię rusztową postawmy na średnim płomieniu. Kiedy się rozgrzeje, ułóżmy na niej chleb. Przykryjmy patelnię pokrywką o średnicy nieco mniejszej od średnicy patelni, lekko dociskając, żeby spłaszczyć kanapki. Smażmy 2-3 minuty, dopóki skórka ciabatty nie nabierze złotobrązowej barwy. Następnie obróćmy kromki, przykryjmy je pokrywką, lekko dociskając, i znów smażmy 2-3 minuty, żeby ser się rozpuścił i skórka zrobiła się złotobrązowa. Możemy także opiec kanapki w specjalnym opiekaczu do panino. Podawajmy na ciepło.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama