Buraczki gruzińskie
Canva.com

Aromatyczne buraczki po gruzińsku - prosty dodatek do obiadu. Dodaj jeden cenny składnik!

Buraczki po gruzińsku są doskonałym dodatkiem do mięs oraz ryb. Jak przygotować je ekspresowo, gdy zabraknie nam dodatku do obiadu?
Reklama

Składniki na buraczki po gruzińsku

Buraczki gruzińskie
Canva.com

Do przygotowania tej sałatki gruzińskiej potrzebne nam będą następujące składniki: 600 g niedużych buraków, 52 g wyłuskanych orzechów włoskich, 3 średnie ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 3 łyżki oliwy, szczypta brązowego cukru, sól, mielony pieprz czarny.

Jak zrobić buraczki po gruzińsku?

Przygotowanie – na początek należy nieobrane buraki starannie wyszorować i ugotować je w lekko osolonej wodzie. Odstawmy do wystudzenia. Następnie zimne buraki obierzmy, zetrzyjmy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Reklama

Natomiast orzechy włoskie drobno posiekajmy. A natkę pietruszki opłuczmy, otrzepmy, także drobno posiekajmy.

Czosnek obierzmy i przeciśnijmy go przez praskę. Buraki wymieszajmy z orzechami, natką pietruszki, czosnkiem, octem winnym z białego wina i oliwą. Całość doprawmy do smaku cukrem, solą i mielonym pieprzem czarnym. Pozostało nam jeszcze sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, żeby nam się po pierwsze schłodziła, a po drugie odpowiednio przegryzła.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama