Aromatyczne buraczki po gruzińsku - prosty dodatek do obiadu. Dodaj jeden cenny składnik!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na buraczki po gruzińsku
Do przygotowania tej sałatki gruzińskiej potrzebne nam będą następujące składniki: 600 g niedużych buraków, 52 g wyłuskanych orzechów włoskich, 3 średnie ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 3 łyżki oliwy, szczypta brązowego cukru, sól, mielony pieprz czarny.
Jak zrobić buraczki po gruzińsku?
Przygotowanie – na początek należy nieobrane buraki starannie wyszorować i ugotować je w lekko osolonej wodzie. Odstawmy do wystudzenia. Następnie zimne buraki obierzmy, zetrzyjmy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Natomiast orzechy włoskie drobno posiekajmy. A natkę pietruszki opłuczmy, otrzepmy, także drobno posiekajmy.
Czosnek obierzmy i przeciśnijmy go przez praskę. Buraki wymieszajmy z orzechami, natką pietruszki, czosnkiem, octem winnym z białego wina i oliwą. Całość doprawmy do smaku cukrem, solą i mielonym pieprzem czarnym. Pozostało nam jeszcze sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, żeby nam się po pierwsze schłodziła, a po drugie odpowiednio przegryzła.