Tosty z gruszkiem
Canva.com

Aromatyczne tosty z gruszkami i tymiankiem. Idealne na walentynkowe śniadanie!

Chcesz rozpieścić swoją drugą połówkę? Przygotuj dla niej na Walentynki pyszne i aromatyczne śniadanie! Dobrym pomysłem będą chrupiące tosty z gruszką i posypane tymiankiem.
Reklama

Składniki na wytrawne tosty

Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na gruszki - 4 gruszki, 2 gałązki tymianku, 55 ml białego wina, mielony pieprz czarny;
  • na grzyby - 300-325 g kurek lub pieczarek, 1 drobno posiekana czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, sól, mielony pieprz czarny, 2 gałązki tymianku;
  • ponadto - 4 pszenne tosty, 2 łyżki masła, 8 plastrów szynki parmeńskiej, 60 g ostrego sera (na przykład gruyere), 4 łyżki borówek z kompotu (słoik), papier do pieczenia.

Jak zrobić pyszne tosty na Walentynki?

Gruszki
Canva.com

Przygotowanie - przygotujmy gruszki: owoce umyjmy, obierzmy, przekrójmy na pół, usuńmy gniazda nasienne. Tymianek umyjmy. Połówki gruszek z tymiankiem, białym winem, pieprzem i 500 ml wody duśmy do miękkości (4-5 minut), w tym czasie połówki gruszek raz odwróćmy. Wyjmijmy gruszki z płynu, osączmy je i osuszmy.

Przygotujmy grzyby: kurki bardzo dokładnie oczyśćmy i umyjmy. Smażmy razem z cebulą na oliwie 4-5 minut. Całość posólmy, popieprzmy. Tymianek umyjmy, oberwijmy listki i dodajmy je do grzybów.

Reklama

Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 220 stopni Celsjusza (grzanie górne i dolne).

Tosty opieczmy w tosterze, posmarujmy masłem i ułóżmy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym toście połóżmy po plastrze szynki, 2 połówki gruszki, grzyby i jedną czwartą sera. Zapiekajmy 5-6 minut w piekarniku, potem wyjmijmy i podajmy z dodatkiem konfitury z borówkami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama