Szarlotka dyniowa
Canva.com

Babcia do szarlotki zawsze dawała tę odmianę jabłek. Spróbuj! Nie ma lepszej

Jednym z bardziej klasycznych polskich ciast jest oczywiście szarlotka. Wypełniona dużą ilością jabłek i posypana solidną porcją cynamonu kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spokojnym czasem spędzanym w gronie przyjaciół lub rodziny.
Reklama

Wykonuje się ją na kruchym cieście, do którego przygotowania używa się sporej ilości wysoko tłuszczowego masła. Aby uzyskać jej zalecany smak, trzeba jednak wiedzieć, jakie jabłka na szarlotkę sprawdzą się najlepiej, bo o dziwo nie każda odmiana owoców będzie do niej pasować.

Szara Renata - odmiana jabłek idealna na szarlotkę

W Polsce większość gospodyń praktykuje zasadę, by do przygotowywania ciast używać typowych jabłek deserowych, jakimi jest najczęściej specjalna odmiana Szara Renata, czyli odmiana wywodząca się z Francji, która jakieś kilkanaście lat temu gościła w wielu polskich sadach, gdzie niestety została zastąpiona przez inne drzewa owocowe. Szara Renata swoją nazwę zawdzięcza delikatnie szarawej, matowej skórce, pod którą kryje się słodki deserowy miąższ.

Reklama

Jabłka są duże, dlatego bardzo wygodnie używa się ich w wypiekach, bo niewiele trzeba ich obrać, aby przygotować wystarczającą porcję na blachę szarlotki.

Czy Antonówka nadaje się na szarlotkę?

Jako że jednak w tym momencie Szara Renata nie jest zbyt często dostępna w sklepach, warto by było dowiedzieć się również, jakie jabłka na szarlotkę sprawdzą się w roli ewentualnej alternatywy. Równie dobrym wyborem będzie zatem Antonówka. Podobnie jak Szara Renata nie ma ona w sobie zbyt wiele wody, a ponadto nie czernieje, dlatego pięknie odnajduje się w pieczonych frykasach. Kolejnymi często używanymi odmianami jabłek w szarotkach są ligowe oraz papierówki.

Reklama

Ogólnie rzecz biorąc wybierane owoce powinny być toś twarde i wykazywać się niską zawartością wody.

Jeżeli jabłka na szarlotkę zostaną nieodpowiednio wybrane, wypiek może okazać się totalną katastrofą. Na pewno trzeba wystrzegać się owoców bardzo soczystych i wodnistych, które może i dobrze smakują, ale nie nadadzą się do wykonania smacznego ciasta.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama