Żeberka z piekarnika z kukurydzą.
Canva

Obłędne żeberka z piekarnika!

Czy wiesz, jak zrobić przepyszne, soczyste żeberka z piekarnika? W przeciwieństwie do tych z grilla możesz je przygotować bez względu na panującą na zewnątrz pogodę. Na czym polega ich sekret? Na odpowiednio aromatycznej marynacie oczywiście, to ona sprawia, że danie jest wyjątkowe a mięso odpowiednio kruche.
Reklama

Żeberka z piekarnika — nie rób ich w ostatniej chwili!

Samo pieczenie nie zajmuje aż tak dużo czasu, warto jednak zadbać o to, żeby mięso spędziło odpowiednio długi czas w marynacie. Najlepiej, żeby było to około 12 godzin. W najgorszym wypadku wystarczy też 60 minut, wpłynie to jednak na smak i kruchość mięsa.

Składniki do marynaty

Czosnek może być przeciśnięty przez praskę lub suszony. Zamiast słodkiej papryki sprawdzi się ostra. Ciekawym dodatkiem do marynaty może być też miód i musztarda lub sos sojowy.

  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej

Składniki na żeberka z piekarnika

Ciekawym dodatkiem może być papryka lub marchewka, jednak żeberka bez tych warzyw też wyjdą przepyszne. Mięso nie powinno być zbyt tłuste.

Reklama
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
Żeberka z piekarnika z cebulą.
Canva

Przepis — jak przyrządzić żeberka krok po kroku?

Na samym początku mięso powinno podzielić się na mniejsze kawałki. Następnie trzeba przygotować marynatę — olej powinno wymieszać się ze słodką papryką w proszku, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Powstałą mas glazurą należy wysmarować kawałki żeberek.

Reklama

Mięso trzeba schować w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin.

Przed pieczeniem pozostałe 2 ząbki czosnku trzeba obrać i przekroić na pół. Cebulę powinno pokroić się w piórka. Połowę trzeba położyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Żeberka razem z resztą cebuli powinno umieścić w naczyniu i nakryć aluminiową folią. Piekarnik trzeba nagrzać do 180 stopni Celsjusza i piec tam żeberka przez 50 - 70 minut. Później należy zdjąć folię aluminiową i dodać wody. Teraz trzeba zwiększyć temperaturę pieczenia do 190 - 210 stopni Celsjusza i piec przez pół godziny.

Z czym podawać żeberka z piekarnika?

Idealnie będą komponować się z frytkami czy pieczonymi ziemniakami. Do tego nada się lekka sałatka lub warzywa gotowane na parze.

Ciekawym dodatkiem może być kukurydzą czy gotowana kapusta.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama