Obłędne żeberka z piekarnika!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Żeberka z piekarnika — nie rób ich w ostatniej chwili!
Samo pieczenie nie zajmuje aż tak dużo czasu, warto jednak zadbać o to, żeby mięso spędziło odpowiednio długi czas w marynacie. Najlepiej, żeby było to około 12 godzin. W najgorszym wypadku wystarczy też 60 minut, wpłynie to jednak na smak i kruchość mięsa.
Składniki do marynaty
Czosnek może być przeciśnięty przez praskę lub suszony. Zamiast słodkiej papryki sprawdzi się ostra. Ciekawym dodatkiem do marynaty może być też miód i musztarda lub sos sojowy.
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej
Składniki na żeberka z piekarnika
Ciekawym dodatkiem może być papryka lub marchewka, jednak żeberka bez tych warzyw też wyjdą przepyszne. Mięso nie powinno być zbyt tłuste.
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki wody
Przepis — jak przyrządzić żeberka krok po kroku?
Na samym początku mięso powinno podzielić się na mniejsze kawałki. Następnie trzeba przygotować marynatę — olej powinno wymieszać się ze słodką papryką w proszku, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Powstałą mas glazurą należy wysmarować kawałki żeberek.
Mięso trzeba schować w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin.
Przed pieczeniem pozostałe 2 ząbki czosnku trzeba obrać i przekroić na pół. Cebulę powinno pokroić się w piórka. Połowę trzeba położyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Żeberka razem z resztą cebuli powinno umieścić w naczyniu i nakryć aluminiową folią. Piekarnik trzeba nagrzać do 180 stopni Celsjusza i piec tam żeberka przez 50 - 70 minut. Później należy zdjąć folię aluminiową i dodać wody. Teraz trzeba zwiększyć temperaturę pieczenia do 190 - 210 stopni Celsjusza i piec przez pół godziny.
Z czym podawać żeberka z piekarnika?
Idealnie będą komponować się z frytkami czy pieczonymi ziemniakami. Do tego nada się lekka sałatka lub warzywa gotowane na parze.
Ciekawym dodatkiem może być kukurydzą czy gotowana kapusta.