Smalec z gęsiny w foremce
Canva.com

Babciny smalec z gęsiny. Zjadłam raz i zakochałam się w tym przepisie

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni tradycyjnej i chciałbyś spróbować zrobić smalec z gęsiny w domu, nie martw się - jest to łatwe i wymaga tylko kilku podstawowych składników.
Reklama

Gotowy smalec z gęsiny jest idealny do smarowania pieczywa, dodawania do ziemniaków czy innych dań, które wymagają smacznej dodatkowej nuty.

Składniki na babciny smalczyk

  • Tłuszcz z gęsiny
  • Cebula (ok. 1 średnia cebula)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek

Jak zrobić pyszny smalec babci?

  1. Obierz i posiekaj cebulę na drobne kawałki. Możesz również pokroić ją w plasterki, jeśli wolisz większe kawałki cebuli w smalcu.
  2. Na dużym garnku lub patelni rozgrzej tłuszcz z gęsiny na średnim ogniu. Poczekaj, aż tłuszcz się roztopi i delikatnie się zagotuje.
  3. Dodaj posiekaną cebulę do rozgrzanego tłuszczu z gęsiny. Możesz również dodać liść laurowy, ziele angielskie, tymianek lub inne ulubione przyprawy, które chcesz użyć. Przypraw smalec solą i pieprzem według swojego smaku.
  4. Smaż cebulę w tłuszczu z gęsiny na średnim ogniu, aż stanie się miękka i lekko złocista. Mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu.
  5. Gdy cebula stanie się miękka i złocista, odcedź smalec, aby oddzielić go od cebuli. Możesz użyć sitka lub łyżki cedzakowej, aby usunąć cebulę.
  6. Przelej odcedzony smalec do czystych, suchych słoików. Upewnij się, że słoiki są szczelnie zamknięte, aby zachować świeżość smalcu.

Jak przechowywać smalec z gęsi?

Po przelaniu smalcu do słoików, pozostaw je do ostygnięcia. Gdy smalec ostygnie, możesz przechowywać go w lodówce. Smalec z gęsiny jest trwały i może być przechowywany przez kilka tygodni.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama