Bazylia na zimę do słoików – ten przepis pokocha nawet Twoja teściowa
Do przeczytania w ok. 1 min.
Bazylia na zimę do słoików – składniki
Podstawowym składnikiem do przygotowania naszych słoiczków jest oczywiście bazylia. Ale nie potrzebujemy całych krzaczków. Musimy oberwać same listki.
Dodatkowo potrzebna będzie również spora ilość oleju słonecznikowego, a także świeżego czosnku.
Nie może również zabraknąć kilku ziarenek pieprzu.
Bazylia na zimę do słoików – przygotowanie
Na początek należy dokładnie umyć oraz przebrać naszą bazylię. Listki odrywamy od gałązek.
Po ich wypłukaniu należy je wysuszyć. Można rozłożyć je po prostu na ręczniku papierowym.
Listki kroimy w dość spore paski i wkładamy do niewielkich słoiczków. Do każdego słoiczka dodajemy obrany ząbek czosnku, a także po 2-3 ziarenka pieprzu. Teraz wystarczy już tylko dolać do słoika olej i po prostu go zakręcić.
To wszystko. Słoik odstawiamy w suche i ciemne miejsce, a tak przygotowaną bazylię można spożywać jeszcze nawet po roku.
Wykorzystujemy oczywiście nie tylko listki bazylii, ale też samą oliwę smakową, która idealnie nadaje się do smażenia i komponuje się z lekkimi sałatkami czy też z mięsem.
Oliwę można wzbogacić też na przykład ostrą papryczką, czy suszonymi pomidorami – wówczas będzie super bazą do włoskiej pizzy.