beza pavlova z sosem truskawkowym z truskawka i porzeczkami
canva.com

Beza Pavlova: mistrzowska receptura na niezawodny deser, który zawsze wychodzi!

Beza Pavlova to wyjątkowe ciasto, które zawsze robi wrażenie na gościach. Historia tego przysmaku sięga początku XX wieku, kiedy to słynna baletnica Anna Pavlova odwiedziła Australię i Nową Zelandię. Tam właśnie powstał przepis na to ciasto, które miało przypominać baletnicę w białej sukni z tiulową spódnicą.
Reklama

Przepis na bezę Pavlovą

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • Owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij białka na sztywną pianę.
  2. Dodaj cukier puder, łyżkę po łyżce, cały czas ubijając.
  3. Dodaj ocet winny i skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj na kształt koła.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piecz przez 1,5 godziny.
  6. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku do wystygnięcia.
  7. Ubij śmietanę kremówkę i udekoruj nią bezę.
  8. Dodaj owoce do dekoracji.

Właściwości zdrowotne bezowej Pavlovy

Choć beza Pavlova nie jest niskokaloryczna, to warto zwrócić uwagę na jej właściwości zdrowotne. Białka jajek są bogate w aminokwasy, które są niezbędne dla organizmu. Ponadto, beza nie zawiera tłuszczu i jest bezglutenowa, co czyni ją idealną dla osób na diecie bezglutenowej.

Beza Pavlova udekorowana truskawkami, borówkami i czereśniami na białej paterze
canva.com

Jak podawać bezę Pavlovą?

Reklama

Beza Pavlova najlepiej smakuje z owocami, takimi jak truskawki, maliny, kiwi czy mango. Można ją również udekorować bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem. Pamiętaj, żeby podawać bezę od razu po udekorowaniu, ponieważ z czasem zaczyna ona tracić swoją chrupkość.

Porady dotyczące przygotowania bezowej Pavlovy

Aby bezę Pavlovą przygotować idealnie, warto pamiętać o kilku poradach:

  • Użyj tylko bardzo świeżych jajek, ponieważ tylko wtedy beza będzie idealnie się trzymać i nie opadać.
  • Przed ubijaniem białek, upewnij się, że miska i trzepaczki są dokładnie odtłuszczone.
  • Beza Pavlova najlepiej smakuje, kiedy jest chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. Aby uzyskać taki efekt, należy piec bezę w niskiej temperaturze przez długi czas.
  • Po upieczeniu, pozostaw bezę w piekarniku do wystygnięcia, aby uniknąć pęknięć i zapewnienia jej idealnej chrupkości.

Ciekawostki o bezie Pavlovie

  • Nazwa ciasta pochodzi od słynnej baletnicy Anny Pavlovy, która odwiedziła Australię i Nową Zelandię w 1926 roku.
  • W Australii i Nowej Zelandii toczy się spór o to, które z tych krajów jest ojczyzną bezowej Pavlovy.
  • Beza Pavlova jest jednym z najczęściej przygotowywanych deserów w Australii i Nowej Zelandii.

Perfekcyjna beza Pavlova

Beza Pavlova to wyjątkowe ciasto, które zawsze robi wrażenie na gościach. Przygotowanie bezowej Pavlovy wymaga trochę cierpliwości i uwagi, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi trud. Warto pamiętać o właściwościach zdrowotnych bezowej Pavlovy i podawać ją z owocami, aby zrównoważyć jej kaloryczność.

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama