canva.com
Tarta cytrynowa z bezą jak marzenie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli szukasz przepisu na deser, który zrobi wrażenie na Twoich gościach, to tarta cytrynowa z bezą będzie idealnym wyborem. Ta słodka, kwaśna i chrupiąca tarta z pewnością zadowoli podniebienia Twoich bliskich i znajomych. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na tę pyszną tartę, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci w przygotowaniu idealnej tarty cytrynowej z bezą.
Reklama
Przepis na tartę cytrynową z bezą
Oto przepis na tartę cytrynową z bezą
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 cytryny (sok i skórka)
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier puder, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj żółtko i wodę, zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.
- Wymieszaj jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszeną, sok i skórkę z cytryn.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
- Przełóż ciasto do formy i wylej na nie nadzienie z jajek i cukru.
- Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30-40 minut.
- Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie do momentu, gdy masa będzie lśniąca i sztywna.
- Przełóż masę na tartę i włóż ją ponownie do piekarnika, aby zrumienić bezę.
- Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
canva.com
Jak podawać tartę cytrynową z bezą?
Reklama
Tartę cytrynową z bezą najlepiej podawać na zimno, po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Możesz ją udekorować świeżymi owocami lub posypać cukrem pudrem. Podanie tarty z kulką lodów waniliowych również będzie dobrym pomysłem.
Porady na temat przygotowania tarty cytrynowej z bezą
- Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej przed rozpoczęciem przygotowywania tarty.
- Przed włożeniem do piekarnika, upewnij się, że nadzienie jest równomiernie rozprowadzone na cieście.
- Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Aby uzyskać taki efekt, piecz ją na złoty kolor, ale nie przypiekaj.
- Jeśli nie chcesz, aby tarta była zbyt słodka, zmniejsz ilość cukru w przepisie.
- Możesz dodać więcej skórki cytrynowej, aby nadać tarcie bardziej intensywny smak cytryny.
Zobacz także
Tarta jak ze snów
Tarta cytrynowa z bezą to pyszny i elegancki deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Przepis na tę tartę jest prosty i łatwy do wykonania, a dzięki naszym poradom, z pewnością uda Ci się przygotować idealną tartę. Pamiętaj, aby podawać tę tartę na zimno i udekorować ją świeżymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Kultowy jabłecznik z kruszonką siostry. Ten przepis jest bezbłędny
Jabłecznik z kruszonką to jedno z tych ciast, które kojarzą nam się z domem, ciepłem i rodziną. Dziś podzielimy się z Wami przepisem na kultowego jabłecznika, który pochodzi od naszej ukochanej siostry. Zapewniamy, że ten przepis jest bezbłędny i zawsze wychodzi pyszny!
Pyszna tarta śliwkowa z miętą. Deser na jesień, który Cię zachwyci
Jesień to czas, kiedy dojrzałe śliwki królują na straganach. Dlaczego by nie wykorzystać ich smaku w wyjątkowym deserze? Oto przepis na pyszną tartę śliwkową z nutą mięty, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.
Tarta na słono z szynką. Obłędny przepis
Tarta to wykwintne danie, które zawsze zachwyca smakiem i wyglądem. Dziś proponujemy Ci przepis na tartę na słono z aromatyczną szynką - połączenie doskonałe dla miłośników wykwintnych smaków!
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl