Ciasteczka czekoladowe
Canva.com

Bezglutenowe czekoladowe ciastka z fasoli - ekspresowy deser w 30 minut

Coraz więcej osób decyduje się zrezygnować ze spożywania glutenu. Przyczyny przejścia na dietę bezglutenową mogą być różne, najczęściej mówi się o chęci zadbania o swoje zdrowie i odżywiania się bardziej świadomie. Niektórzy cierpią na nietolerancję glutenu i wówczas rezygnacja z jedzenia tego składnika może być wręcz konieczna, aby uniknąć przykrych dolegliwości żołądkowych.
Reklama

Chociaż produkty bezglutenowe pojawiają się w coraz większej liczbie sklepów, to jednak w mniejszych miejscowościach ich wybór nadal może być ograniczony. Z pomocą przychodzą nam zakupy w Internecie, warto pamiętać, że niektóre produkty możemy przygotować samodzielnie. W ten sposób upieczemy na przykład przepyszne czekoladowe ciastka.

Nie zawierają one glutenu (wykorzystamy mąkę ryżową), rewelacyjnie sprawdzą się w charakterze deseru lub przekąski podanej do kawy. Są zdrowe, naturalne i nie zawierają żadnych szkodliwych składników, sztucznych barwników czy konserwantów. Możemy je przygotować zawsze wtedy, kiedy tylko nabierzemy ochoty na coś słodkiego. Sam przepis jest łatwy do zrobienia, ciasteczka piecze się ekspresowo, chociaż trzeba też przyznać, że równie szybko znikają z talerza.

Reklama

Składniki na bezglutenowe ciasteczka

  • Do przygotowania ciastek będą nam potrzebne: puszka czerwonej fasoli, dwie łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej, dwie łyżki oliwy, pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, szczypta soli, po cztery łyżki cukru i kakao, trzy łyżki miodu, łyżka mleka, 50 g gorzkiej czekolady.
  • Z podanych proporcji otrzymamy dwanaście ciastek.

Przygotowanie bezglutenowych ciasteczek z fasoli

Reklama

Fasolę odsączamy z zalewy, gorzką czekoladę siekamy. Wszystkie składniki (poza czekoladą) miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Masę rozkładamy przy użyciu łyżki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy zachowaniu odpowiedniej odległości. Ciastka spłaszczamy zwilżoną łyżką i posypujemy czekoladą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez kwadrans. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama