Bezglutenowe czekoladowe ciastka z fasoli - ekspresowy deser w 30 minut
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chociaż produkty bezglutenowe pojawiają się w coraz większej liczbie sklepów, to jednak w mniejszych miejscowościach ich wybór nadal może być ograniczony. Z pomocą przychodzą nam zakupy w Internecie, warto pamiętać, że niektóre produkty możemy przygotować samodzielnie. W ten sposób upieczemy na przykład przepyszne czekoladowe ciastka.
Nie zawierają one glutenu (wykorzystamy mąkę ryżową), rewelacyjnie sprawdzą się w charakterze deseru lub przekąski podanej do kawy. Są zdrowe, naturalne i nie zawierają żadnych szkodliwych składników, sztucznych barwników czy konserwantów. Możemy je przygotować zawsze wtedy, kiedy tylko nabierzemy ochoty na coś słodkiego. Sam przepis jest łatwy do zrobienia, ciasteczka piecze się ekspresowo, chociaż trzeba też przyznać, że równie szybko znikają z talerza.
Składniki na bezglutenowe ciasteczka
- Do przygotowania ciastek będą nam potrzebne: puszka czerwonej fasoli, dwie łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej, dwie łyżki oliwy, pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, szczypta soli, po cztery łyżki cukru i kakao, trzy łyżki miodu, łyżka mleka, 50 g gorzkiej czekolady.
- Z podanych proporcji otrzymamy dwanaście ciastek.
Przygotowanie bezglutenowych ciasteczek z fasoli
Fasolę odsączamy z zalewy, gorzką czekoladę siekamy. Wszystkie składniki (poza czekoladą) miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Masę rozkładamy przy użyciu łyżki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy zachowaniu odpowiedniej odległości. Ciastka spłaszczamy zwilżoną łyżką i posypujemy czekoladą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez kwadrans. Smacznego!