Canva
Błyskawiczne placki? Na pewno masz potrzebne produkty w domu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nie masz pomysłu na posiłek, a co więcej, nie chcesz spędzić za dużo czasu w kuchni? Koniecznie przygotuj te placki! Ich przyrządzenie nie zajmie dużo czasu, a do tego na pewno masz potrzebne składniki!
Reklama
Placki z twarogiem — pyszne i proste!
Te placki to już klasyk. Łatwo się je robi i wyliczenie proporcji produktów jest banalnie proste. Na 1 banana przypada 1 łyżka twarogu, 1 jajko oraz 1 łyżka mąki.
Najlepsze będą dojrzałe, a nawet przejrzałe banany, których skórka zaczyna ciemnieć (są bardzo słodkie). Można też jednak spokojnie użyć tych lekko zielonych.
Świetnie sprawdzi się mąka pszenna, można jednak użyć też żytniej czy pełnoziarnistej.
Do placków nie trzeba dodawać cukru, ewentualnie można skusić się na szczyptę cukru waniliowego.
Smażyć da się na: zwykłym oleju, maśle klarowanym i oleju kokosowym.
Placki z twarogiem i bananem — potrzebne składniki
- 3 banany
- 3 jajka
- 3 łyżki twarogu
- 3 łyżki mąki
- olej (potrzebną ilość trzeba oceniać w trakcie smażenia)
Canva
Placki z twarogiem i bananem — przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
- Jaja wbij do osobnej miseczki — jeśli wszystko z nimi w porządku, dodaj je do bananów.
- Wymieszaj owoce z jajkami.
- Dodaj twaróg.
- Pougniataj wszystko widelcem (niezbyt mocno, powinny zostać grudki).
- Wymieszaj delikatnie.
- Dodaj mąkę.
- Połącz ze sobą (nadal delikatnie) wszystkie składniki.
- Rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz i poczekaj, aż też zrobi się gorący.
- Nakładaj naszykowane wcześniej ciasto łyżką. Lekko rozganiaj na patelni.
- Kiedy placek zacznie się rumienić od spodu, trzeba go przewrócić na drugą stronę.
- Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Koniecznie wypróbuj te dwa składniki do placków z jabłkami, danie będzie wyjątkowo sycące
Placki, to danie, które można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Jednak lepiej korzystać ze sprawdzonych przepisów, pozwoli to na przygotowanie idealne dania. Warto wiedzieć, jakie składniki będą się ze sobą najlepiej komponować.
Nie zgadniesz z czego zrobione są te placki
Masz ochotę na wyjątkowe placki? Wypróbuj coś innego. To tradycyjne danie bieszczadzkie, którego składniki naprawdę zaskakują. A co najważniejsze, te placki są banalnie proste w przygotowaniu. Na pewno efekt Cię zachwyci.
Placki po zbójnicku to hit w restauracjach. To danie może być także #vege
Placek po zbójnicku to pożywne danie, które szczególnie smakują zimą. Pyszny, aromatyczny sos rozgrzewa i sprawia, że placuszki są wilgotne i mięciutkie. Sprawdź nasz przepis na wegetariańskiego „zbója".
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl