Canva.com
Boska focaccia z figą i orzechami. Włoska kuchnia na talerzu
Do przeczytania w ok. 1 min.
Focaccia z figą i orzechami to pomysł na imponującą przekąskę w stylu włoskim, która zachwyci koneserów włoskiej kuchni. Jest dość prosta w przygotowaniu i smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 8 porcji.
Reklama
Składniki na włoską focaccię
- 800g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 40ml oliwy z oliwek
- 350ml ciepłej wody
- 110g orzechów włoskich
- 1 cebula
- 6 świeżych fig
- 115g sera gorgonzola
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka bazylii
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania pysznej foccaci
- Wymieszaj ciepłą wodą z drożdżami, przyprawami, a kiedy się rozpuszczą, dodaj mąkę. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut aż będzie całkiem gładkie.
- Przełóż ciasto do miski, zakryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie, powinno być dwa razy większe. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Posyp mąką blaszkę z piekarnika, rozciągnij na niej ciasto w formie placka o nieregularnych kształtach, skrop je oliwą i na kwadrans odłóż w ciepłe miejsce.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na oliwie aż nabierze rumianego koloru.
- Figi pokrój w ćwiartki. Razem z rozdrobnionymi orzechami, podsmażoną cebulą i gorgonzolą ułóż je na cieście. Całość polej oliwą i piecz przez 25 minut.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Włoska panzanella. Sałatka na każdą okazję!
Panzanella to klasyczna włoska sałatka, która doskonale sprawdza się na letnich przyjęciach i kolacjach. Jej głównym składnikiem są świeże pomidory oraz chleb, które tworzą harmonijną kombinację smaków i tekstur.
Obłędny sos bolognese. Włoski szef kuchni zdradził mi sekret
To, co sprawia, że ten sos jest wyjątkowy, tkwi w prostocie i precyzji przygotowania, którą mistrzowie kuchni przekazują sobie z pokolenia na pokolenie. Na szczęście, udało mi się zdobyć wyjątkowy przepis od włoskiego szefa kuchni, który zdradził mi kilka swoich sekretów.
Gnocchi z dyni, które pokochasz!
Czy kiedykolwiek próbowałaś gnocchi z dyni? To pyszne kluseczki, które z pewnością przypadną Ci do gustu. Gnocchi z dyni to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych gnocchi ziemniaczanych. W tej przepysznej i zdrowej wersji, dynia nadaje kluseczkom delikatności, a także dodaje im pięknego pomarańczowego koloru. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl