Chili con carne po meksykańsku. Hit na gorąco na Karnawał!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 500-525 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej,
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
- 2 strąki czerwonej papryki;
dodatki i przyprawy – 2 średnie cebule, 1 średni ząbek czosnku, 375-390 ml bulionu mięsnego, 1 strączek papryczki chili, 5 łyżek oleju, mielona słodka papryka, szczypta pieprzu cayenne, szczypta cukru, natka kolendry, sól, mielony pieprz czarny, kumin.
Jak zrobić karnawałowe chili con carne?
Przygotowanie – olej rozgrzejmy w rondlu o grubym dnie i zeszklijmy na nim wcześniej posiekaną cebulę. Dołóżmy mięso, lekko posólmy i smażmy 16-21 minut, mieszając i rozbijając grudki. Następnie dorzućmy oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę czerwone papryki i drobniutko pokrójmy papryczkę chili (usuńmy pestki).
Duśmy 4-6 minut, dodajmy pomidory z puszki. Doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem cayenne i kuminem. Całość zalejmy bulionem mięsnym. Duśmy około 24-27 minut, aż płyn trochę odparuje – podczas duszenia dodajmy zmiażdżony czosnek. Dołóżmy osączone z zalewy kukurydzę i fasolę. Gotujmy jeszcze 4-5 minut i doprawmy do smaku. Przykryjmy i odstawmy na 10-12 minut. Chili con carne na koniec posypmy jeszcze natką kolendry.
Dodatkowa uwaga – do tego dania pasują pieczywo lub ryż na sypko.