Chili con carne
Canva.com

Chili con carne po meksykańsku. Hit na gorąco na Karnawał!

Oto propozycja dania na gorąco na Twoją imprezę karnawałową. Jesteśmy przekonane, że chili con carne po prostu podbije serca i kubki smakowe Twoich gości.
Reklama

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500-525 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • 2 strąki czerwonej papryki;

dodatki i przyprawy – 2 średnie cebule, 1 średni ząbek czosnku, 375-390 ml bulionu mięsnego, 1 strączek papryczki chili, 5 łyżek oleju, mielona słodka papryka, szczypta pieprzu cayenne, szczypta cukru, natka kolendry, sól, mielony pieprz czarny, kumin.

Jak zrobić karnawałowe chili con carne?

Przygotowanie – olej rozgrzejmy w rondlu o grubym dnie i zeszklijmy na nim wcześniej posiekaną cebulę. Dołóżmy mięso, lekko posólmy i smażmy 16-21 minut, mieszając i rozbijając grudki. Następnie dorzućmy oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę czerwone papryki i drobniutko pokrójmy papryczkę chili (usuńmy pestki).

Reklama

Duśmy 4-6 minut, dodajmy pomidory z puszki. Doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem cayenne i kuminem. Całość zalejmy bulionem mięsnym. Duśmy około 24-27 minut, aż płyn trochę odparuje – podczas duszenia dodajmy zmiażdżony czosnek. Dołóżmy osączone z zalewy kukurydzę i fasolę. Gotujmy jeszcze 4-5 minut i doprawmy do smaku. Przykryjmy i odstawmy na 10-12 minut. Chili con carne na koniec posypmy jeszcze natką kolendry.

Dodatkowa uwaga – do tego dania pasują pieczywo lub ryż na sypko.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama