Dwie kromki chlebka ziołowego na drwnianej desce. Obok maselniczka z masłem i świeże zioła
canva.com

Chlebek ziołowy - pyszny i prosty!

Czy jest coś lepszego niż zapach pieczonego chleba w domu? A co powiesz na chlebek ziołowy? To pyszna alternatywa dla tradycyjnego chleba, która z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. W tym artykule przedstawiam przepis na chlebek ziołowy, porady dotyczące jego przygotowania oraz sposób podawania.
Reklama

Jak przygotować chlebek ziołowy?

Przepis na chlebek ziołowy jest bardzo prosty i wymaga niewielu składników. Oto, co będziesz potrzebować:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 350ml ciepłej wody

Przygotowanie chleba ziołowego składa się z kilku prostych kroków:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, suszone zioła i drożdże.
  2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając ciasto łyżką lub mikserem z hakiem.
  3. Ciasto powinno mieć gładką i elastyczną konsystencję.
  4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  5. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj chlebek.
  6. Odstaw chlebek na kolejne 30 minut, aby podwoił swoją objętość.
  7. Włóż chlebek do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-35 minut, aż będzie złotobrązowy.
  8. Wyjmij chlebek z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Różne zioła w drewnianym pojemniku z przegródkami
canva.com

Porady dotyczące przygotowania chlebka ziołowego

Reklama

Aby Twój chlebek ziołowy był jeszcze pyszniejszy, warto zastosować kilka prostych trików:

  • Zamiast suszonych ziół, możesz użyć świeżych ziół, np. z ogrodu.
  • Jeśli chcesz, aby chlebek był bardziej chrupiący, możesz spryskać go wodą przed włożeniem do piekarnika.
  • Chlebek ziołowy najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto go podgrzać przed podaniem.

Jak podawać chlebek ziołowy?

Chlebek ziołowy świetnie smakuje samodzielnie lub z dodatkiem masła i sera. Możesz też pokroić go na kromki i podać jako dodatek do zup, sałatek lub dań mięsnych.

Chlebek ziołowy, który nigdy się nie nudzi

Chlebek ziołowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnego chleba, która z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Przygotowanie chlebka ziołowego jest bardzo proste, a wymagane składniki znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Pamiętaj o zastosowaniu kilku prostych trików, aby Twój chlebek był jeszcze smaczniejszy. Chlebek ziołowy najlepiej smakuje na ciepło i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama