Canva
Chrupiąca papryka konserwowa - tak zrobisz ją ekspresowo w domu!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeśli jesteś fanem chrupiącej papryki konserwowej, to ten artykuł jest dla Ciebie! W tym poradniku opiszemy najlepszy przepis na idealnie chrupiącą paprykę konserwową, którą będziesz mógł przygotować w domu.
Reklama
Przepis na idealnie chrupiącą paprykę konserwową
Składniki:
- 1 kg papryki czerwonej lub żółtej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kilka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest umycie papryki pod bieżącą wodą i dokładne osuszenie jej ręcznikiem papierowym.
- Następnie usuń gniazda nasienne oraz błonki z wewnątrz papryki, a następnie pokrój ją w paski o szerokości około 1 cm.
- Przygotuj marynatę, mieszając wodę, ocet, cukier, sól, posiekany czosnek, rozmaryn oraz ziarna pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Następnie włóż pokrojoną paprykę do słoika lub słoików i zalej ją wcześniej przygotowaną marynatą. Upewnij się, że cała papryka jest dobrze pokryta marynatą.
- Przykryj słoik lub słoiki i odstaw na 24 godziny w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie papryka będzie gotowa do spożycia.
- Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt chrupkości, możesz umieścić słoik w garnku z wodą i pasteryzować przez około 15 minut.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Surówka z kiszonych ogórków - idealna na każda okazję
Czy wiesz, że surówka z kiszonych ogórków może być nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa? W tym artykule przedstawimy Ci przepis na tę popularną potrawę, jej właściwości zdrowotne oraz kilka porad, jak ją najlepiej podawać.
Kiszony czosnek niedźwiedzi - jak go zrobić krok po kroku?
Kiszenie żywności staje się coraz bardziej popularne ze względu na korzyści zdrowotne probiotyków, które wpływają na nasze jelita i ogólny stan zdrowia. Jednym z interesujących i smacznych produktów, które można zakisić w domu, jest czosnek niedźwiedzi.
Papryka nadziewana z twistem
Czy istnieje coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, soczysta i dobrze przyprawiona papryka nadziewana? To danie, które kojarzy się z ciepłymi wieczorami spędzonymi z rodziną lub przyjaciółmi. Papryka nadziewana to przysmak, który zadowoli każde podniebienie, a w dodatku jest bardzo łatwe do przygotowania. W tym artykule podpowiadamy, jak zrobić pyszną paprykę nadziewaną, jak ją podawać oraz jakie porady warto wziąć pod uwagę.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Najnowsze
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl