Gofry na słono
Canva.com

Chrupiące gofry - możemy przygotować je sami. Oto trik

Z bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami - pamiętajmy o tym, że zanim skusimy się na coraz droższe gofry sprzedawane na ulicznych budkach lub cukierniach, możemy je łatwo i dość szybko przygotować sami w domu.
Reklama

3 kroki do pysznych gofrów

  1. Rozbijmy jajka, oddzielmy żółtka od białek. Do żółtek wlejmy 1 i 1/2 szklanki letniego mleka 3,2% oraz 1/3 szklanki oleju. Dosypmy 2 szklanki mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zmiksujmy na gładko. Dodajmy białka ubite ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru, delikatnie wymieszajmy ciasto szpatułką.
  2. Płytki gofrownicy posmarujmy cienko olejem (tylko do pierwszej partii gofrów). Zamknijmy urządzenie i nagrzejmy do maksymalnej mocy. Chochlą nakładajmy porcje na wyznaczone płytki. Ciasto jest dość gęste, więc nie powinno wypływać. Zamknijmy gofrownicę.
  3. Pieczmy gofry 3-4 minuty czasu (czas zależy od mocy naszego urządzenia). Pamiętajmy o tym, aby w trakcie pieczenia nie otwierać gofrownicy. Gotowe gofry wyjmijmy, podważając je lekko szpatułką. Odłóżmy na kratkę kuchenną. W ten sam sposób upieczmy kolejne porcje domowych przysmaków.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama