ciasto z orzechami włoskimi na talerzu  oblane czekoladą
canva.com

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi – szybki deser

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi to niezawodny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu pomysł na deser. Propozycja dedykowana zarówno dla wielbicieli wypieków o smaku czekolady, jak i nałogowych zjadaczy orzechów włoskich. Delikatne brownie rozpływa się w ustach, a chrupiące orzechy idealnie przełamują słodki smak ciasta. Ten przepis zaskoczy Twoich domowników – koniecznie go wypróbuj!
Reklama

Brownie z orzechami – pomysł na szybki deser

Orzechy włoskie to nie tylko zdrowa przekąska będąca idealną alternatywą dla smażonych na głębokim tłuszczu czipsów, ale i również doskonały półprodukt, który możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Jednym z nich jest czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi, czyli coś, co z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko ze względu na walory smakowe. Orzechowe brownie jest także łatwe w przygotowaniu.

Lista składników:
  • 120 g orzechów włoskich
  • 250 g margaryny
  • 200 g mąki pszennej (typ 450)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki klasycznego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie do czekoladowego ciasta w białej misce
    canva.com

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi krok po kroku

Reklama

Gdy masz już wszystkie składniki, to czas zabrać się za przygotowanie. Cały proces nie powinien zająć więcej niż godzinę. Do dzieła!

  1. Do rondelka wrzuć margarynę i rozpuść ją na niewielkim ogniu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia
  2. Następnie do roztopionej margaryny dodaj jedno jajko, kakao oraz cukier i przy użyciu miksera ubijaj do uzyskania jednolitej masy
  3. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  4. Do mąki dodaj resztę jajek oraz przygotowaną wcześniej masę. Rób do stopniowo, aby nie wytworzyły się mączne grudki. Wszystko dokładniej wymieszaj
  5. Gotowe ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  6. Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki i rozsyp na górną warstwę czekoladowej masy tuż przed włożeniem blaszki do piekarnika
  7. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzanie góra dół) przez ok. 40 minut

Gotowe ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi możesz serwować z bitą śmietaną lub łyżeczką marmolady. Idealnym urozmaiceniem jest także polanie go roztopioną w kąpieli wodnej gorzka czekoladą.

Smacznego!

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama