Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi – szybki deser
Do przeczytania w ok. 2 min.
Brownie z orzechami – pomysł na szybki deser
Orzechy włoskie to nie tylko zdrowa przekąska będąca idealną alternatywą dla smażonych na głębokim tłuszczu czipsów, ale i również doskonały półprodukt, który możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów.
Jednym z nich jest czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi, czyli coś, co z pewnością przypadnie Ci do gustu nie tylko ze względu na walory smakowe. Orzechowe brownie jest także łatwe w przygotowaniu.
Lista składników:- 120 g orzechów włoskich
- 250 g margaryny
- 200 g mąki pszennej (typ 450)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki klasycznego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi krok po kroku
Gdy masz już wszystkie składniki, to czas zabrać się za przygotowanie. Cały proces nie powinien zająć więcej niż godzinę. Do dzieła!
- Do rondelka wrzuć margarynę i rozpuść ją na niewielkim ogniu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia
- Następnie do roztopionej margaryny dodaj jedno jajko, kakao oraz cukier i przy użyciu miksera ubijaj do uzyskania jednolitej masy
- Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia
- Do mąki dodaj resztę jajek oraz przygotowaną wcześniej masę. Rób do stopniowo, aby nie wytworzyły się mączne grudki. Wszystko dokładniej wymieszaj
- Gotowe ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki i rozsyp na górną warstwę czekoladowej masy tuż przed włożeniem blaszki do piekarnika
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzanie góra dół) przez ok. 40 minut
Gotowe ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi możesz serwować z bitą śmietaną lub łyżeczką marmolady. Idealnym urozmaiceniem jest także polanie go roztopioną w kąpieli wodnej gorzka czekoladą.
Smacznego!