Canva.com
Cielęciny w takim sosie na pewno nie jadłaś. To afrodyzjak na romantyczną kolację
Do przeczytania w ok. 1 min.
Cielęcina w czekoladzie to potrawa, która intryguje, ujmuje niesamowitym połączeniem smakowym, a przy okazji doskonale się prezentuje. Sprawdzi się idealnie podczas uroczystych obiadów czy też romantycznej kolacji. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki na cielęcinę w czekoladzie
- 500 g mięsa cielęcego
- 1 czekolada deserowa
- 2 gruszki
- 1 pomarańcza
- 2 oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania cielęciny w czekoladzie
- Zetrzyj czekoladę na tarce. Wsyp wiórki czekoladowe do miski, dodaj oliwę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą marynatę.
- Cielęcinę dokładnie umyj, osusz, odkrój fragmenty tłuszczu i pokrój ją na kawałki średniej wielkości. Mięso wymieszaj w misce z marynatą, przykryj miskę i włóż do lodówki na całą noc.
- Na drugi dzień przełóż mięso do garnka. Obierz owoce, pokrój je i dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem warzywnym i duś pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- Tak przygotowana mięso cielęce jest niezwykle miękkie i soczyste, a słodki sos przełamuje jego naturalny smak. Warto serwować z sałatami na zimno.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Cielęcina w sosie idealnie miękka i soczysta!
Jeśli szukasz pysznego i eleganckiego dania mięsnego, cielęcina w sosie jest doskonałym wyborem. To danie o delikatnym smaku i soczystym mięsie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować cielęcinę w sosie, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Aromatyczna cielęcina w sosie curry. Ekspresowy przepis na delikatne mięso
Cielęcina w sosie curry to aromatyczne danie obiadowe, które zachwyca aromatem i delikatnym mięsem. Sprawdzi się na co dzień, ale również jako danie na specjalną okazję. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 6 porcji.
Kotlet po mediolańsku. Lepszy od tradycyjnego schabowego?
Chociaż Polacy nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów bez pysznego schabowego, ziemniaczków i surówki, to czasem warto postawić na innowacje. Naszą propozycją będzie pyszny, mediolański kotlet z górki cielęcej!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl