Ekspresowe kajzerki z piekarnika
Canva.com

Co zrobić, gdy zabraknie pieczywa w niedzielę? Oto przepis na ekspresowe kajzerki

Masz ochotę na pyszne świeże kajzerki, których zapach rozniesie się po całym najbliższym otoczeniu? W takim razie łap banalny przepis na ekspresowe kajzerki.
Reklama

Oczywiście muszą one poleżeć trochę w piekarniku, by zdążyć się upiec i pięknie zarumienić, jednak w tym czasie Ty na spokojnie zajmiesz się przygotowywaniem dodatkowych składników, wykonaniem sałatki albo zaparzeniem kawy i herbaty do śniadania.

Jak przygotować ciasto na ekspresowe kajzerki?

Ekspresowe kajzerki z piekarnika
Canva.com
Reklama

Najpierw do miseczki wsyp małe opakowanie drożdży typu instant (około siedem gramów), mniej więcej dwie szklanki mąki pszennej (500 gramów), pół płaskiej łyżeczki białego cukru i dwie płaskie łyżeczki białej zwykłej soli. Gdy suche składniki zostaną wymieszane, dolej do nich niecałą szklankę ciepłej wody (200 ml), wbij jedno mniejsze jajko i uzupełnij masę kawałkiem roztopionego wcześniej, płynnego masła. Składniki na ekspresowe kajzerki masz już połączone, więc pora zacząć wyrabiać je ręcznie, by uformować ciasto o idealnej konsystencji. Staraj się je mieszać przynajmniej przez kilka minut. A jeśli dysponujesz specjalnym robotem kuchennym, umieść ciasto w maszynie dosłownie na minutę, by po tej krótkiej chwili móc zająć się dalszymi etapami kucharzenia.

Reklama

Jak piec ekspresowe kajzerki?

Teraz wyrobioną masę podziel na równe kawałki. Ilość jest dowolna, ale z podanej porcji powinno Ci wyjść mniej więcej dwanaście średniej wielkości bułeczek. Staraj się je formować w podobny sposób, by miały identyczny kształt, a gotowe kawałki ciasta przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Prawdziwe kajzerki mają charakterystyczne nacięcie u góry, które wykonasz w prosty sposób przy pomocy zwykłego małego nożyka. Następnie poczekaj jeszcze dwadzieścia minut i dopiero po tym czasie włóż swoje bułeczki do piekarnika. Piecz je przez piętnaście minut w temperaturze 220 stopni C. Domowe kajzerki są tak dobre w smaku, że rewelacyjnie smakują nawet podane z samym masłem i jakąś lepszą wędliną bądź zwykłym żółtym serem i świeżymi warzywami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama