Canva.com
Co zrobić z woreczkiem zamrożonego bobu? Pierogi na obiad! Oto świetny przepis
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są łatwe w przyrządzeniu, można przygotować więcej porcji, zamrozić i zjeść zawsze wtedy gdy mamy na nie ochotę. Ponadto pierogi to danie bardzo uniwersalne ponieważ przyrządzimy je na wiele sposobów, z rozmaitymi farszami. Na stole mogą pojawić się więc pierogi z mięsem, z grzybami, z kapustą, owocowe lub warzywne. Niewiele osób wie, że pysznie smakują także pierogi z bobem.
Reklama
Jeśli wcześniej nie przyrządzaliśmy pierogów z takim farszem, koniecznie musimy to zmienić ponieważ bób jest nie tylko bardzo smaczny ale także zdrowy: zawiera sporo błonnika, witamin i składników odżywczych. Reguluje pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega anemii i chorobom układu krążenia.
Składniki na pyszne pierogi z bobem
Na ciasto będą nam potrzebne takie składniki: pół kilograma mąki pszennej, 60 ml oleju roślinnego, łyżeczka soli oraz 200 ml ciepłej wody. Dodatkowo wykorzystamy kilogram bobu, dużą cebulę, 250 g wędzonego boczku (możemy pominąć) oraz łyżkę oliwy.
Przepis na pierogi z bobem
- Zaczynamy od ugotowania bobu i obrania go z łupinek. Bób rozgniatamy widelcem i odstawiamy do przestygnięcia.
- Boczek i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na rozgrzanej oliwą patelni, a następnie dodajemy do rozgniecionego bobu. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, dodajemy sól. Miksujemy przy użyciu miksera, stopniowo dolewając wodę. Miksujemy do momentu, w którym ciasto będzie miało elastyczną i jednolitą konsystencję. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na dziesięć minut, a następnie rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Przy pomocy szklanki lub formy wykrawamy kółka.
- Na poszczególne kółka nakładamy niewielką ilość farszu, zlepiamy ze sobą brzegi pierogów.
- Gotujemy je w dużym garnku, we wrzącej i osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię i jeszcze dodatkowo przez minutę.
- Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu, możemy je też zamrozić: wówczas należy odczekać aż przeschną, ułożyć w pojemniku tak, aby nie stykały się ze sobą i włożyć do zamrażarki.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Co zrobić żeby ciasto na pierogi było miękkie? To proste!
Chcesz wiedzieć, jak upiec idealne ciasto na pierogi, które będzie miękkie, elastyczne i smaczne? Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Przedstawiamy najlepsze porady oraz sprawdzone przepisy, które pozwolą Ci zaimponować swoim kulinarnym talentem.
Pierogi z kapustą i grzybami przepis babci: Poznaj sekretny przepis!
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. To tradycyjne danie, które często pojawia się na polskich stołach podczas świąt i uroczystości rodzinnych. W każdej rodzinie przepis na pierogi z kapustą i grzybami przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, tworząc unikalne smaki i historie.
Pierogi z mięsem - przepis babci i jej sposób na idealnie wilgotny farsz.
Jak wiadomo, pierogi to polskie danie narodowe, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Istnieje wiele rodzajów pierogów, a pierogi z mięsem są jednymi z najpopularniejszych. Istnieje wiele przepisów na to pyszne danie, ale najlepsze zawsze robiła nasza babcia.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl