Canva.com
Co zrobić z woreczkiem zamrożonego bobu? Pierogi na obiad! Oto świetny przepis
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są łatwe w przyrządzeniu, można przygotować więcej porcji, zamrozić i zjeść zawsze wtedy gdy mamy na nie ochotę. Ponadto pierogi to danie bardzo uniwersalne ponieważ przyrządzimy je na wiele sposobów, z rozmaitymi farszami. Na stole mogą pojawić się więc pierogi z mięsem, z grzybami, z kapustą, owocowe lub warzywne. Niewiele osób wie, że pysznie smakują także pierogi z bobem.
Reklama
Jeśli wcześniej nie przyrządzaliśmy pierogów z takim farszem, koniecznie musimy to zmienić ponieważ bób jest nie tylko bardzo smaczny ale także zdrowy: zawiera sporo błonnika, witamin i składników odżywczych. Reguluje pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega anemii i chorobom układu krążenia.
Składniki na pyszne pierogi z bobem
Na ciasto będą nam potrzebne takie składniki: pół kilograma mąki pszennej, 60 ml oleju roślinnego, łyżeczka soli oraz 200 ml ciepłej wody. Dodatkowo wykorzystamy kilogram bobu, dużą cebulę, 250 g wędzonego boczku (możemy pominąć) oraz łyżkę oliwy.
Przepis na pierogi z bobem
- Zaczynamy od ugotowania bobu i obrania go z łupinek. Bób rozgniatamy widelcem i odstawiamy do przestygnięcia.
- Boczek i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na rozgrzanej oliwą patelni, a następnie dodajemy do rozgniecionego bobu. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, dodajemy sól. Miksujemy przy użyciu miksera, stopniowo dolewając wodę. Miksujemy do momentu, w którym ciasto będzie miało elastyczną i jednolitą konsystencję. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na dziesięć minut, a następnie rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Przy pomocy szklanki lub formy wykrawamy kółka.
- Na poszczególne kółka nakładamy niewielką ilość farszu, zlepiamy ze sobą brzegi pierogów.
- Gotujemy je w dużym garnku, we wrzącej i osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię i jeszcze dodatkowo przez minutę.
- Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu, możemy je też zamrozić: wówczas należy odczekać aż przeschną, ułożyć w pojemniku tak, aby nie stykały się ze sobą i włożyć do zamrażarki.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Przepis na pierogi z kaszą i serem: Idealne danie dla miłośników pierogów
Jeśli jesteś miłośnikiem pierogów i szukasz nowego, smacznego przepisu, to pierogi z kaszą i serem są idealnym wyborem. Ta kombinacja składników daje im niepowtarzalny smak i konsystencję. Dowiedz się, jak przygotować te pyszne pierogi, jakie mają właściwości zdrowotne oraz jak je podawać. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Puree z bobu: Podkręć klasykę!
Puree z bobu to pyszne danie, które można przygotować w prosty sposób. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych puree z ziemniaków. Bób jest bogaty w składniki odżywcze i białko roślinne, dlatego warto włączyć go do swojej diety. W tym artykule przedstawimy przepis na puree z bobu, podpowiemy jak je podawać oraz podzielimy się kilkoma poradami.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl