Ciasto na pierogi
Canva.com

Co zrobić z woreczkiem zamrożonego bobu? Pierogi na obiad! Oto świetny przepis

Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są łatwe w przyrządzeniu, można przygotować więcej porcji, zamrozić i zjeść zawsze wtedy gdy mamy na nie ochotę. Ponadto pierogi to danie bardzo uniwersalne ponieważ przyrządzimy je na wiele sposobów, z rozmaitymi farszami. Na stole mogą pojawić się więc pierogi z mięsem, z grzybami, z kapustą, owocowe lub warzywne. Niewiele osób wie, że pysznie smakują także pierogi z bobem.
Reklama

Jeśli wcześniej nie przyrządzaliśmy pierogów z takim farszem, koniecznie musimy to zmienić ponieważ bób jest nie tylko bardzo smaczny ale także zdrowy: zawiera sporo błonnika, witamin i składników odżywczych. Reguluje pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega anemii i chorobom układu krążenia.

Składniki na pyszne pierogi z bobem

Na ciasto będą nam potrzebne takie składniki: pół kilograma mąki pszennej, 60 ml oleju roślinnego, łyżeczka soli oraz 200 ml ciepłej wody. Dodatkowo wykorzystamy kilogram bobu, dużą cebulę, 250 g wędzonego boczku (możemy pominąć) oraz łyżkę oliwy.

Przepis na pierogi z bobem

  1. Zaczynamy od ugotowania bobu i obrania go z łupinek. Bób rozgniatamy widelcem i odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Boczek i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na rozgrzanej oliwą patelni, a następnie dodajemy do rozgniecionego bobu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, dodajemy sól. Miksujemy przy użyciu miksera, stopniowo dolewając wodę. Miksujemy do momentu, w którym ciasto będzie miało elastyczną i jednolitą konsystencję. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na dziesięć minut, a następnie rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Przy pomocy szklanki lub formy wykrawamy kółka.
  4. Na poszczególne kółka nakładamy niewielką ilość farszu, zlepiamy ze sobą brzegi pierogów.
  5. Gotujemy je w dużym garnku, we wrzącej i osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię i jeszcze dodatkowo przez minutę.
  6. Podajemy bezpośrednio po ugotowaniu, możemy je też zamrozić: wówczas należy odczekać aż przeschną, ułożyć w pojemniku tak, aby nie stykały się ze sobą i włożyć do zamrażarki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama