Wegetariańskie burgery z buraka
Canva.com

Meksykańskie burgery w stylu #wege. Lepsze od tradycyjnych. Oto przepis!

Tradycyjne burgery są powszechnie znane i lubiane przez wszystkich. Soczysty, dobrze wysmażony kotlet, podany razem z warzywami w bułce - to danie fastfood przyrządzane pod każdą szerokością geograficzną. Jest to posiłek wprost idealny dla każdego mięsożercy. Co jednak, jeśli jesteśmy na diecie bezmięsnej lub przygotowujemy dania dla osób niejedzących mięsa?
Reklama

W takiej sytuacji wcale nie musimy rezygnować z podawania burgerów, możemy je przyrządzić ze składnika będącego zamiennikiem mięsa, na przykład czarnej fasoli. Ma ona liczne właściwości odżywcze, dostarcza dużych ilości białka, a także pysznie smakuje. Pozostałe składniki, między innymi świeże warzywa i aromatyczne przyprawy pozwolą przyrządzić burgery na sposób meksykański, a więc o bardziej wyrazistym smaku.

Składniki na pyszne burgery wege

  • Do przygotowania burgerów wykorzystamy: puszkę czarnej fasoli, trzy czwarte szklanki kaszy jaglanej, pół puszki kukurydzy, czerwoną cebulę, papryczkę chilli, pół pęczka świeżej kolendry, pół szklanki pestek słonecznika, trzy łyżki płatków owsianych, trzy łyżki oleju, po dwie łyżki sosu sojowego i koncentratu pomidorowego, po łyżeczce mielonej kolendry i wędzonej papryki.
  • Z podanych proporcji otrzymamy cztery burgery.

Wykonanie bezmięsnych burgerów w domu

  1. Przygotowania zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej razem z solą i koncentratem pomidorowym w pół litrze wody. W tym czasie odsączamy i przepłukujemy fasolę, papryczkę i cebulę siekamy.
  2. Ugotowaną kaszę przekładamy do dużej miski, wrzucamy także fasolę, liście kolendry, papryczkę chilli i cebulę, wsypujemy zmielone płatki owsiane, pestki słonecznika, przyprawy i olej.
  3. Dokładnie mieszamy i miksujemy blenderem, możemy zostawić większe kawałki fasoli i cebuli. Dodajemy kukurydzę i całość mieszamy.
  4. Z powstałej masy formujemy burgery i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez pół godziny.
  5. Gotowe burgery możemy podać w bułkach z dodatkiem ulubionego sosu. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama