Dlaczego warto jeść bób i jak go przyrządzić?

Dom i ogród Poniedziałek, 24 czerwca 2019
Oceń:
4 / 9 głosów

Mamy idealny czas na rozkoszowanie się smakiem bobu! Nie każdy go lubi, ale są tacy, co za nim przepadają i odliczają dni do momentu, aż znów będą mogli go skosztować. Jest przynajmniej kilka powodów, dla których warto go jeść i dziś Wam o nich opowiemy! Ale wcześniej chcemy Wam podrzucić kilka przepisów z bobem w roli głównej.

Bób z koperkiem

Ta opcja jest po prostu przepyszna, a wystarczy ugotować bób (gotujemy przez około 8 minut), obrać go, wycisnąć na niego 2 ząbki czosnku, posypać obficie koperkiem i dolać rozpuszczone masełko!

Sałatka z bobem

Gotujemy pierś z kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojone awokado i jajka na twardo. Do tego ulubiona sałata i ugotowany bób. Z musztardy, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę, mieszamy, a na wierzchu układamy kiełki (na przykład rzodkiewki) i posypujemy wszystko tartym parmezanem.

Zupa z bobem

Ostatni przepis to pomysł na przepyszną zupę! Gotujemy bób, obieramy młode ziemniaczki i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki wrzucamy na masełko rozgrzane na patelni i przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy przez kwadrans. Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Dolewamy zahartowaną śmietanę i dosypujemy ugotowany bób. Zupa jest pyszna!

A jeśli nie wiecie, dlaczego warto jeść bób, koniecznie przeczytajcie podpisy w galerii!

Bób jest dobry na odporność! Zawiera mnóstwo witaminy C a jak wiadomo, zawsze gdy tylko odczujemy pierwsze oznaki choroby suplementujemy się właśnie tą witaminą! Bób też zapobiega anemii, bo jest idealnym źródłem żelaza. Podobno działa także doskonale na pamięć.

Źródło: pl.freepik.com