Dlaczego warto jeść bób i jak go przyrządzić?
(Aktualizacja: 21 lutego 2023)
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Mamy idealny czas na rozkoszowanie się smakiem bobu! Nie każdy go lubi, ale są tacy, co za nim przepadają i odliczają dni do momentu, aż znów będą mogli go skosztować. Jest przynajmniej kilka powodów, dla których warto go jeść i dziś Wam o nich opowiemy! Ale wcześniej chcemy Wam podrzucić kilka przepisów z bobem w roli głównej.
Reklama
Bób z koperkiem
Ta opcja jest po prostu przepyszna, a wystarczy ugotować bób (gotujemy przez około 8 minut), obrać go, wycisnąć na niego 2 ząbki czosnku, posypać obficie koperkiem i dolać rozpuszczone masełko!
Sałatka z bobem
Gotujemy pierś z kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojone awokado i jajka na twardo. Do tego ulubiona sałata i ugotowany bób. Z musztardy, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę, mieszamy, a na wierzchu układamy kiełki (na przykład rzodkiewki) i posypujemy wszystko tartym parmezanem.
Zupa z bobem
Ostatni przepis to pomysł na przepyszną zupę! Gotujemy bób, obieramy młode ziemniaczki i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki wrzucamy na masełko rozgrzane na patelni i przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy przez kwadrans. Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Dolewamy zahartowaną śmietanę i dosypujemy ugotowany bób. Zupa jest pyszna!
A jeśli nie wiecie, dlaczego warto jeść bób, koniecznie przeczytajcie podpisy w galerii!
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: bób
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Dorwałaś mrożony bób w supermarkecie? Oto 2 pomysły na wiosenne dania
Odpowiednio przyrządzony bób bardzo pysznie smakuje, można go jeść bezpośrednio po ugotowaniu lub wykorzystać w rozmaitych przepisach, na przykład na sałatki. Jednak sałatka to nie jedyny przepis na smaczne danie z bobem.
Co zrobić z woreczkiem zamrożonego bobu? Pierogi na obiad! Oto świetny przepis
Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są łatwe w przyrządzeniu, można przygotować więcej porcji, zamrozić i zjeść zawsze wtedy gdy mamy na nie ochotę. Ponadto pierogi to danie bardzo uniwersalne ponieważ przyrządzimy je na wiele sposobów, z rozmaitymi farszami. Na stole mogą pojawić się więc pierogi z mięsem, z grzybami, z kapustą, owocowe lub warzywne. Niewiele osób wie, że pysznie smakują także pierogi z bobem.
Genialna zupa z bobu. Jeden dodatek zaskakuje (chyba, że masz duże doświadczenie w kuchni)
Masz ochotę na pyszną, wyjątkową zupę? Ten przepis Ci pomoże. Zupa z bobu jest niesamowita, zwłaszcza jeśli doda się do niej jeden specyficzny składnik. Sprawi on, że danie zyska wyrazisty smak. Wszyscy będą zajadać ze smakiem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl