dania z bobu

Dlaczego warto jeść bób i jak go przyrządzić?

Przejdź do galerii zdjęć
Mamy idealny czas na rozkoszowanie się smakiem bobu! Nie każdy go lubi, ale są tacy, co za nim przepadają i odliczają dni do momentu, aż znów będą mogli go skosztować. Jest przynajmniej kilka powodów, dla których warto go jeść i dziś Wam o nich opowiemy! Ale wcześniej chcemy Wam podrzucić kilka przepisów z bobem w roli głównej.
Reklama
Bób z koperkiem Ta opcja jest po prostu przepyszna, a wystarczy ugotować bób (gotujemy przez około 8 minut), obrać go, wycisnąć na niego 2 ząbki czosnku, posypać obficie koperkiem i dolać rozpuszczone masełko! Sałatka z bobem Gotujemy pierś z kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojone awokado i jajka na twardo. Do tego ulubiona sałata i ugotowany bób. Z musztardy, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę, mieszamy, a na wierzchu układamy kiełki (na przykład rzodkiewki) i posypujemy wszystko tartym parmezanem. Zupa z bobem Ostatni przepis to pomysł na przepyszną zupę! Gotujemy bób, obieramy młode ziemniaczki i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki wrzucamy na masełko rozgrzane na patelni i przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy przez kwadrans. Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Dolewamy zahartowaną śmietanę i dosypujemy ugotowany bób. Zupa jest pyszna! A jeśli nie wiecie, dlaczego warto jeść bób, koniecznie przeczytajcie podpisy w galerii!
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: bób
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama