Bób z koperkiem
Ta opcja jest po prostu przepyszna, a wystarczy ugotować bób (gotujemy przez około 8 minut), obrać go, wycisnąć na niego 2 ząbki czosnku, posypać obficie koperkiem i dolać rozpuszczone masełko!
Sałatka z bobem
Gotujemy pierś z kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojone awokado i jajka na twardo. Do tego ulubiona sałata i ugotowany bób. Z musztardy, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę, mieszamy, a na wierzchu układamy kiełki (na przykład rzodkiewki) i posypujemy wszystko tartym parmezanem.
Zupa z bobem
Ostatni przepis to pomysł na przepyszną zupę! Gotujemy bób, obieramy młode ziemniaczki i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki wrzucamy na masełko rozgrzane na patelni i przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy przez kwadrans. Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Dolewamy zahartowaną śmietanę i dosypujemy ugotowany bób. Zupa jest pyszna!
A jeśli nie wiecie, dlaczego warto jeść bób, koniecznie przeczytajcie podpisy w galerii!
Bób jest dobry na odporność! Zawiera mnóstwo witaminy C a jak wiadomo, zawsze gdy tylko odczujemy pierwsze oznaki choroby suplementujemy się właśnie tą witaminą! Bób też zapobiega anemii, bo jest idealnym źródłem żelaza. Podobno działa także doskonale na pamięć.