Dlaczego warto jeść bób i jak go przyrządzić?
(Aktualizacja: 21 lutego 2023)
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Mamy idealny czas na rozkoszowanie się smakiem bobu! Nie każdy go lubi, ale są tacy, co za nim przepadają i odliczają dni do momentu, aż znów będą mogli go skosztować. Jest przynajmniej kilka powodów, dla których warto go jeść i dziś Wam o nich opowiemy! Ale wcześniej chcemy Wam podrzucić kilka przepisów z bobem w roli głównej.
Reklama
Bób z koperkiem
Ta opcja jest po prostu przepyszna, a wystarczy ugotować bób (gotujemy przez około 8 minut), obrać go, wycisnąć na niego 2 ząbki czosnku, posypać obficie koperkiem i dolać rozpuszczone masełko!
Sałatka z bobem
Gotujemy pierś z kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojone awokado i jajka na twardo. Do tego ulubiona sałata i ugotowany bób. Z musztardy, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę, mieszamy, a na wierzchu układamy kiełki (na przykład rzodkiewki) i posypujemy wszystko tartym parmezanem.
Zupa z bobem
Ostatni przepis to pomysł na przepyszną zupę! Gotujemy bób, obieramy młode ziemniaczki i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki wrzucamy na masełko rozgrzane na patelni i przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku. Zalewamy bulionem i gotujemy przez kwadrans. Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Dolewamy zahartowaną śmietanę i dosypujemy ugotowany bób. Zupa jest pyszna!
A jeśli nie wiecie, dlaczego warto jeść bób, koniecznie przeczytajcie podpisy w galerii!
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: bób
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Puree z bobu: Podkręć klasykę!
Puree z bobu to pyszne danie, które można przygotować w prosty sposób. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych puree z ziemniaków. Bób jest bogaty w składniki odżywcze i białko roślinne, dlatego warto włączyć go do swojej diety. W tym artykule przedstawimy przepis na puree z bobu, podpowiemy jak je podawać oraz podzielimy się kilkoma poradami.
Sałatka z bobem i pomidorami. Niezapomniany smak z kuchni babci
Kuchnia babci to nie tylko miejsce, gdzie rodzą się smaki, ale również serce każdego domu. Dania przygotowywane przez nasze babcie nie tylko cieszą podniebienie, ale także wręczają nam porcję nostalgi, miłości i tradycji. Wśród tych magicznych smaków znajduje się sałatka z bobem i pomidorami – proste danie, które przypomina nam o korzeniach, rodzinie i wspólnym stole.
Różnorodność smaków: jak przyrządzić kotlety z bobu?
Jeśli szukasz pysznego i zdrowego przepisu na kotlety, to kotlety z bobu są idealnym wyborem. Bób, znany również jako groch włoski, jest rośliną strączkową o wielu właściwościach zdrowotnych. Kotlety z bobu to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, a ich przygotowanie jest proste i szybkie. Dowiedz się, jak przygotować kotlety z bobu, jakie mają właściwości zdrowotne, jak je podawać, a także otrzymasz kilka porad i ciekawostek na temat tego pysznego dania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl