Trzy połówki faszerowanej cukinii na brązowym talerzu stojącym na drewnianym blacie
canva.com

Cukinia faszerowana mięsem mielonym: Idealna na niedzielny obiad

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pyszne danie, które sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki temu, że cukinia jest warzywem niskokalorycznym, to danie jest odpowiednie dla osób, które chcą zredukować wagę lub utrzymać ją na stałym poziomie.
Reklama

Składniki

  • 3 młode, spore i grubsze cukinie - około 1200 g
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej lub filetu z indyka
  • 1 duża cebula - około 200 g
  • 1 pomidor lub spora garść pomidorków koktajlowych - około 200 g
  • garść szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera mozzarella
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, suszone oregano, kurkuma
  • 350 ml bulionu
  • 50 g ryżu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju

Jak przygotować cukinię faszerowaną mięsem mielonym?

1. Przygotowanie cukinii

Cukinie dokładnie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ. Warto przetrzeć łódeczki ręcznikiem papierowym, by odcisnąć nadmiar wody.

Reklama

2. Przygotowanie mięsa mielonego

Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso mielone. Smażyć na złoty kolor. Dodać cebulę, paprykę oraz czosnek i smażyć przez chwilę. Następnie dodać przecier pomidorowy, przyprawy oraz 2 łyżki bulionu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać ugotowany ryż, jajko oraz szczypiorek i dokładnie wymieszać.

3. Faszerowanie cukinii

Na każdej połówce cukinii położyć łyżkę koncentratu pomidorowego, następnie wyłożyć farsz mięsny i posypać startym serem mozzarella. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 30-35 minut, aż ser się rozpuści i cukinia będzie miękka. Podawać na gorąco.

Dwie połówki cukinni faszerowanej mięsem na prostokątnym talerzu stojącym na serwetce w drobną biało-czerwoną kraktkęą
canva.com

Porady i triki

Jak przygotować mięso mielone do farszu?

Przygotowując farsz mięsny, warto pamiętać o tym, aby mięso mielone dobrze doprawić. Dodanie ulubionych przypraw pozwoli uzyskać interesujący smak i aromat. Mięso warto też podsmażyć na złoty kolor, aby danie zyskało więcej smaku.

Jak wybrać odpowiednią cukinię?

Przy wyborze cukinii do faszerowania, warto wybrać warzywa o podłużnym kształcie i miękkiej skórce.

Reklama

Warto również zwrócić uwagę na to, aby cukinia była świeża i miała intensywny kolor zielony.

Jak uniknąć nadmiaru wody w farszu?

Aby uniknąć nadmiaru wody w farszu, warto przetrzeć łódeczki cukinii ręcznikiem papierowym, by odcisnąć nadmiar wody. Można też lekko oprószyć cukinię solą i odstawić na około 15-20 minut, aby puszczona została woda, a następnie dokładnie osuszyć ją ręcznikiem papierowym.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama