Placki ziemniaczane na tacce
Canva.com

Ekspresowe placki ziemniaczane babci Jadzi. Pamiętaj o odpowiednim oleju!

Bardzo lubianym w Polsce daniem są placki ziemniaczane, przygotowywane z ziemniaków i sporej ilości cebuli oraz niewielkiego dodatku mąki, smażone na rozgrzanym tłuszczu i podawane z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym. W idealnej wersji będą puszyste i mięciutkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Oto właśnie sprawdzony przepis na placki ziemniaczane, które wychodzą idealne dosłownie za każdym razem.
Reklama

Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?

Do wykonania większej ilości placków ziemniaczanych potrzeba około dziesięciu większych lub średnich ziemniaków. Twarde żółte warzywa należy w pierwszej kolejności obrać ze skórki i ewentualnie oczyścić nożykiem z brzydszych ciemniejszych kawałków, pozostawiając nienaruszony gładki miąższ, a następnie przepłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić na sitku. Teraz pora na najgorszą część pracy, której niestety nie da się uniknąć. Wszystkie ziemniaki należy bowiem zetrzeć na tarce o małych oczkach, a potem odsączyć z nich nadmiar wody, przełożyć do dużej miski i zacząć wprowadzać do nich kolejne składniki.

Chrupiące placki ziemniaczane - proste w przygotowaniu

Placki ziemniaczane na talerzu ze śmietaną
Canva.com

Jedną większą cebulę drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Masę uzupełnić także 40 gramami mąki pszennej, dwoma jajkami i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli chce się, by placki ziemniaczane były puszyste i puchate w środku, jajka można wcześniej rozbić w oddzielnym naczyniu, by oddzielić białka od żółtek, a następnie same białka ubić oddzielnie z dodatkiem szczypty soli i w postaci takiego kremu dodać do ziemniaczanej masy, która dzięki nim nabierze świetnej objętości.

Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?

Reklama

Placki powinno się smażyć na stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Najlepiej nada się do tego zwykły olej rzepakowy, ewentualnie masło klarowane albo zdrowsza oliwa z oliwek. Gdy chrupiące placki ziemniaczane będą już gotowe, można odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i zabrać się za przygotowanie do nich jakiegoś sosu albo udekorować je po prostu samą kwaśną śmietaną, a ozdobić odrobiną koperku bądź natki pietruszki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama