Cukinia z grilla — prawdziwy hit!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Grillowana cukinia — o czym pamiętać?
Tak jak większość dań z grilla, cukinię warto wcześniej przygotować, umieścić ją w lodówce po uprzednim zanurzeniu w oleju i wybranych przyprawach. Pominięcie tego kroku sprawi, że to warzywo nie będzie wystarczająco smaczne.
Składniki potrzebne do przygotowania cukinii z grilla
Można użyć zarówno oliwy, jak i oleju. Jeśli chodzi o przyprawy to, można je dowolnie modyfikować. Wszystko zależy od tego, co kto lubi.
- 5 cukinii
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- olej
Jak przyrządzić cukinie z grilla
W przeciwieństwie do mięsa cukinia nie musi leżeć w marynacie długo, warto jej jednak dać tak ze 20, a najlepiej 30 minut. Można pokroić ją w plastry, jak i w poprzek na pół, wszystko zależy od tego, jak późnej planuje się ją podawać.
Cukinię należy umyć, osuszyć (nie wolno jej jednak obierać) i pokroić.
Następny krok to wymieszanie oleju z przyprawami i wysmarowanie taką mieszanką cukinii ze wszystkich stron. Później trzeba ją odłożyć do lodówki lub w inne, chociaż ocienione miejsce.
Następny krok to grillowanie — cukinia musi być przypiekana z każdej strony, aż się zarumieni.
Cukinia z grilla — z czym ją serwować?
Idealnie sprawdzi się po prostu jako osobne danie, można ją połączyć z innymi warzywami, polać jakimiś sosem i tak podać. Może też być świetnym dodatkiem do mięsa.
Cukinia obłędnie smakuje z serem feta albo halloumi.
Można też wykorzystać ją do sałatki. Przepyszna jest na przykład w sałatce: kasza kuskus połączona z orzeszkami ziemnymi, pomidorkami koktajlowymi i grillowaną cukinią smakuje obłędnie.