Grillowana cukinia pokrojona w paski i polana oliwą.
Canva

Cukinia z grilla — prawdziwy hit!

Nie ma chyba warzywa, które lepiej nadaje się na grilla niż cukinia. Odpowiednio doprawiona i przyrządzona smakuje bosko. Co więcej, bardzo łato się ją przygotowuje. Nie trzeba mieć żadnych, kulinarnych zdolności. Cukinia z grilla to proste i efektowne danie, które będzie idealnym dopełnieniem głównego posiłku.
Reklama

Grillowana cukinia — o czym pamiętać?

Tak jak większość dań z grilla, cukinię warto wcześniej przygotować, umieścić ją w lodówce po uprzednim zanurzeniu w oleju i wybranych przyprawach. Pominięcie tego kroku sprawi, że to warzywo nie będzie wystarczająco smaczne.

Grillowana cukinia pokrojona na kawałki.
Canva

Składniki potrzebne do przygotowania cukinii z grilla

Można użyć zarówno oliwy, jak i oleju. Jeśli chodzi o przyprawy to, można je dowolnie modyfikować. Wszystko zależy od tego, co kto lubi.

  • 5 cukinii
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • olej

Jak przyrządzić cukinie z grilla

W przeciwieństwie do mięsa cukinia nie musi leżeć w marynacie długo, warto jej jednak dać tak ze 20, a najlepiej 30 minut. Można pokroić ją w plastry, jak i w poprzek na pół, wszystko zależy od tego, jak późnej planuje się ją podawać.

Cukinię należy umyć, osuszyć (nie wolno jej jednak obierać) i pokroić.

Następny krok to wymieszanie oleju z przyprawami i wysmarowanie taką mieszanką cukinii ze wszystkich stron. Później trzeba ją odłożyć do lodówki lub w inne, chociaż ocienione miejsce.

Następny krok to grillowanie — cukinia musi być przypiekana z każdej strony, aż się zarumieni.

Reklama
Grillowana cukinia pokrojona w plasterki na talerzu.
Canva

Cukinia z grilla — z czym ją serwować?

Idealnie sprawdzi się po prostu jako osobne danie, można ją połączyć z innymi warzywami, polać jakimiś sosem i tak podać. Może też być świetnym dodatkiem do mięsa.

Cukinia obłędnie smakuje z serem feta albo halloumi.

Można też wykorzystać ją do sałatki. Przepyszna jest na przykład w sałatce: kasza kuskus połączona z orzeszkami ziemnymi, pomidorkami koktajlowymi i grillowaną cukinią smakuje obłędnie.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama