Smaczna Majówka 2022: grillowane warzywa. Jak przygotować, aby nie stracić smaku?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Grillowane warzywa można jeść jako dodatek do mięs, ale także smakują doskonale, np. z sosem czosnkowym lub tzatziki. Przygotowaliśmy dla was zestawienie najpopularniejszych warzyw na grilla, a także porady, jak grillować, aby nie stracić smaku ulubionych dodatków.
Najpopularniejsze warzywa na grilla
W zimie cieszyłyśmy się jednym z naszych ulubionych przepisów na bataty z piekarnika, który chociaż trochę przypominał nam ulubione, grillowane warzywa z rusztu w trakcie długich, gorących i letnich wieczorów. Nadszedł jednak najwyższy czas, aby zaplanować majówkowe rozpoczęcie sezonu grillowego.
Lista warzyw, które najczęściej trafiają na ruszt jest bardzo długa. Do najbardziej popularnych warzyw należą: cukinia, bakłażan, patison, marchew, pietruszka, ziemniaki oraz pieczarki. Wiele osób decyduje się także na eksperymenty z dymnym grilowaniem awokado, szparagów, kukurydzy, kapusty, kalafiorów, a także grzybów azjatyckich. Ciekawy smak zyskają także: pasternak, seler oraz czosnek i cebula.
Jak grillować warzywa, aby nie stracić ich właściwości?
Popularną cukinię oraz bakłażan na grilla możemy pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Przed grillowaniem możemy je polać delikatnie olejem lub oliwą z oliwek. Dobrze zamarynowane warzywa będą miały przyjemny aromat i złocisty kolor. Marchewkę, pietruszkę oraz seler możemy natrzeć marynatą i umieścić w folii aluminiowej przed położeniem na ruszt.
Kilka trików, które pomogą zachować smak grillowanych warzyw:
- Grillowana kapusta - liście smarujemy oliwą i grilujemy przez kilka minut. Doskonały smak podkreśli sok z cytryny oraz sos sojowy.
- Grillowany kalafior - kroimy go w grube plastry lub ćwiartki. Lekko przypalony z zewnątrz i posypany curry smakuje idealnie.
- Grillowany por - podajemy go z kwaśnym jogurtem lub kefirem. Warzywo należy grillować na małym ogniu.
- Grillowana kukurydza - kolbę polewamy oliwą i posypujemy koperkiem. Zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszcie. Grillowanie kukurydzy trwa około 40 minut.