Czosnek niedźwiedzi — najlepsze przepisy! Koniecznie je wypróbuj!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czosnek niedźwiedzi — z czym najlepiej się komponuje?
Liście czosnku niedźwiedziego smakują obłędnie w połączeniu z jajkiem. Idealny jest do pieczywa, makaronu, czy jako dodatek do sałatki. Można przygotować z niego zupę, sos czy nawet masło. Poniżej znajdują się trzy przepisy: pesto z czosnku niedźwiedziego, pasta jajeczna i sałatka.
Pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim
Ta pasta jest bardzo prosta w wykonaniu. Idealna będzie jako dodatek do świeżego pieczywa, na tosty lub na wrapy.
Składniki
- 3 jajka
- 6 listków czosnku niedźwiedziego.
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- sól
- pieprz
Jak przyrządzić pastę jajeczną z czosnkiem niedźwiedzim?
Jajka należy ugotować na twardo. Lekko posolić wodę w rondelku i umieścić w niej jajka. Kiedy woda zacznie wrzeć, skręcić nieco ogień i gotować je przez 8 minut. Następnie należy zalać jajka zimną wodą, żeby jak najszybciej ostygły.
Czosnek niedźwiedzi poszatkować, dołożyć majonez i śmietanę, dodać sól i pieprz.
Jaja obrać ze skorupki, rozgnieść widelcem i połączyć z resztą produktów.
Sałatka z czosnku niedźwiedziego
Ta sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub grilla. W połączeniu z pieczywem może zastąpić śniadanie lub kolację.
Składniki
- 2 jajka
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 4 rzodkiewki
- 2 ogórki
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
- sól
Jak przyrządzić jajeczną sałatkę z czosnkiem niedźwiedzim
Jajka trzeba ugotować na twardo, najlepiej w taki sam sposób, jak w poprzednim przepisie na pastę jajeczną.
Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę też umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Czosnek niedźwiedzi pokroić drobno. Jajka obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą i połączyć z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Takie pesto to idealny dodatek do makaronu albo na kanapkę. Ciekawie będzie smakować zarówno ze świeżym, jak i chrupkim pieczywem.
Składniki
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 garść orzechów (orzeszki piniowe, migdały bądź nerkowce)
- 1 garść tartego twardego sera
- sól
- pieprz
Jak przygotować pesto z czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi należy poszatkować. Orzeszki trzeba uprażyć na patelni. Następny krok to po prostu zblendowanie ze sobą wszystkich składników.
Tak przygotowane pesto należy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.