Liście czosnku niedźwiedziego leżące na stole.
Canva

Czosnek niedźwiedzi — najlepsze przepisy! Koniecznie je wypróbuj!

Jedną z roślin kojarzących się z wiosną, jest czosnek niedźwiedzi. Ma właściwości lecznicze, jednak to nie jedyne jego zalety. Czy wiesz, że jest nie tylko bardzo zdrowy, ale możesz przygotować z niego coś pysznego? Skorzystaj z tego, że można go teraz łatwo zdobyć i wypróbuj któryś poniższych, prostych przepisów.
Reklama

Czosnek niedźwiedzi — z czym najlepiej się komponuje?

Liście czosnku niedźwiedziego smakują obłędnie w połączeniu z jajkiem. Idealny jest do pieczywa, makaronu, czy jako dodatek do sałatki. Można przygotować z niego zupę, sos czy nawet masło. Poniżej znajdują się trzy przepisy: pesto z czosnku niedźwiedziego, pasta jajeczna i sałatka.

Pesto z czosnku niedźwiedziego.
Canva

Pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim

Ta pasta jest bardzo prosta w wykonaniu. Idealna będzie jako dodatek do świeżego pieczywa, na tosty lub na wrapy.

Składniki

  • 3 jajka
  • 6 listków czosnku niedźwiedziego.
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz

Jak przyrządzić pastę jajeczną z czosnkiem niedźwiedzim?

Reklama

Jajka należy ugotować na twardo. Lekko posolić wodę w rondelku i umieścić w niej jajka. Kiedy woda zacznie wrzeć, skręcić nieco ogień i gotować je przez 8 minut. Następnie należy zalać jajka zimną wodą, żeby jak najszybciej ostygły.

Czosnek niedźwiedzi poszatkować, dołożyć majonez i śmietanę, dodać sól i pieprz.

Jaja obrać ze skorupki, rozgnieść widelcem i połączyć z resztą produktów.

Sałatka z czosnku niedźwiedziego

Ta sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub grilla. W połączeniu z pieczywem może zastąpić śniadanie lub kolację.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 4 rzodkiewki
  • 2 ogórki
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól

Jak przyrządzić jajeczną sałatkę z czosnkiem niedźwiedzim

Reklama

Jajka trzeba ugotować na twardo, najlepiej w taki sam sposób, jak w poprzednim przepisie na pastę jajeczną.

Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę też umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Czosnek niedźwiedzi pokroić drobno. Jajka obrać i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą i połączyć z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem.

Czosnek niedźwiedzi leżący na desce do krojenia.
Canva

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Takie pesto to idealny dodatek do makaronu albo na kanapkę. Ciekawie będzie smakować zarówno ze świeżym, jak i chrupkim pieczywem.

Składniki

  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 garść orzechów (orzeszki piniowe, migdały bądź nerkowce)
  • 1 garść tartego twardego sera
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi należy poszatkować. Orzeszki trzeba uprażyć na patelni. Następny krok to po prostu zblendowanie ze sobą wszystkich składników.

Tak przygotowane pesto należy przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama