Czy można jeść kasztany? Są bardzo zdrowe i smaczne
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kasztany jadalne i niejadalne
Chociaż każdy średnio rozgarnięty człowiek jest w stanie wskazać kasztanowce i kasztany, okazuje się, że tak naprawdę mamy dwa rodzaje kasztanów: kasztany jadalne i kasztany niejadalne. Kasztany rosnące dziko w Polsce należą do kasztanów niejadalnych i nie wolno ich spożywać. Można jednak je zbierać, jak interesujący akcent jesieni, lub wykorzystać do zrobienia leczniczej maści, która wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega tworzeniu się pajączków oraz są pomocne przy krwiakach, siniakach i odmrożeniach.
Tymczasem kasztan jadalny nie rośnie w naszych warunkach, bo jest drzewem, które lubi bardzo wysokie temperatury i potrafi żyć nawet kilka tysięcy lat, a jego spadające owoce mają mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych i leczniczych.
Właściwości zdrowotne i lecznicze kasztanów
Kasztany są cennym źródłem witaminy C, witaminy B oraz witamin K, E i potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika, uważa się, że kasztany śmiało mogą być zamiennikiem wielu suplementów diety.
Kasztany jadalne mają wiele cennych właściwości zdrowotnych:
- wzmacniają odporność,
- regulują pracę jelit,
- oczyszczają organizm,
- usprawniają pamięć,
- są źródłem witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych,
- wspierają układ nerwowy,
- chronią nasz organizm przed starzeniem.