zupa dyniowa
Canva.com

Delikatna zupa krem z dynii. Idealne danie na lato!

Ta aromatyczna i kremowa zupa jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych dyni i dostarczenie sobie witamin oraz minerałów w letnie dni.
Reklama

Składniki na zupę krem z dynii

  • 1 średnia dynia (ok. 1 kg), obrana, oczyszczona i pokrojona na kawałki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Jak zrobić pyszną zupę?

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż je na średnim ogniu przez kilka minut, aż będą miękkie.
  2. Dodaj pokrojoną dynię do garnka i smaż przez kolejne kilka minut, mieszając, aby dynia delikatnie się zeszkliła.
  3. Następnie dodaj bulion warzywny, cynamon i imbir. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
  4. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na chwilę, aby zupa nieco ostygła.
  5. Przełóż zawartość garnka do blendera lub użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę na gładką i jedwabistą konsystencję.
  6. Wlej mleko kokosowe do zupy i ponownie zmiksuj, aby składniki się połączyły. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub bulionu warzywnego, aż osiągniesz pożądaną konsystencję.
  7. Przelej zupę z powrotem do garnka i podgrzej na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama