Szaszłyki z indyka
Canva.com

Delikatne mięso z indyka na grilla. Oto patent na szaszłyki z warzywami!

Sezon grillowy to doskonała okazja, aby cieszyć się smakiem soczystego i aromatycznego mięsa. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych szaszłyków z wołowiny czy drobiu, polecamy wypróbowanie delikatnego mięsa z indyka. W połączeniu z kolorowymi warzywami stworzy niezapomniane danie na grillu.
Reklama

Składniki na szaszłyki z indyka z warzywami

  • 500 g mięsa z piersi indyka, pokrojonego na kawałki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na większe kawałki
  • 1 żółta papryka, pokrojona na większe kawałki
  • 1 cukinia, pokrojona na plastry
  • 1 cebula, pokrojona na większe kawałki
  • 8-10 małych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić ekspresowo szasżłyki z indyka?

  1. W misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sok z cytryny, suszony tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
  2. Dodaj pokrojone kawałki indyka do miski z marynatą. Delikatnie wymieszaj, aby mięso zostało równomiernie pokryte. Pozostaw na około 30 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły.
  3. Na przygotowane drewniane patyczki na przemian nabijaj mięso z indyka, papryki, cukinię, cebulę i pomidorki koktajlowe. Powtarzaj ten proces, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Umieść szaszłyki na grillu i grilluj przez około 10-12 minut, regularnie obracając, aż mięso stanie się soczyste i warzywa lekko się zrumienią.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama