Karczek duszony w herbacie podany z sosem z duszenia mięsa
Canva.com

Mięciutki karczek, który rozpływa się w ustach. Mama do duszenia mięsa zawsze dodaje jeden zaskakujący składnik

Karczek nie musi być nudny! To mięso często gości na naszych stołach i grillach, dlatego wydaje się mało oryginalne. Najczęściej podajemy karczek pieczony piekarniku lub na ruszcie. Jednak ten świetny kawałek mięsa wieprzowego możemy przygotować zupełnie inaczej. Oto przepis z zeszytu mamy, na mięciutki i delikatnych karczek duszony z dodatkiem popularnego napoju! I nie jest to cola!
Reklama

Składniki na karczek duszony w herbacie

  • 500 g karczku wieprzowego

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 słodkie jabłka

  • 3 torebki czarnej herbaty

  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 3 łyżki oleju

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować mięciutki karczek duszony w herbacie?

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy go z solą. Pastą czosnkową nacieramy karczek (w całości). Mięso oprószamy świeżo mielonym pieprzem słodką papryką i na godzinę wstawiamy do lodówki

  2. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy go z planika, wkładamy torebki herbaty i parzymy je ok. 10 minut. Torebki wyrzucamy, a herbaciany bulion na chwilę odstawiamy.

  3. W rondlu, w którym będziemy dusić mięso, rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz kładziemy zamarynowane mięso i obsmażamy je z każdej strony na złoty kolor.

  4. Karczek na moment przekładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Chwilę smażymy, aby cebula stała się szklista i zebrała wszystkie smaki z dna rondla.

  5. Teraz do rondla ponownie wkładamy obsmażony karczek i wlewamy bulion herbaciany. Mięso dusimy na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny.

  6. Po tym czasie jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Wrzucamy je do uduszonego mięsa. Dolewamy także wino. Wszystko dusimy jeszcze 10 minut, bez przykrycia.

  7. Uduszone mięso wyjmujemy z rondla i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. 

  8. Przed podaniem karczek kroimy w plastry i podajemy z winnym sosem z duszenia.

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama