Małe dziecko w trakcie rozszerzania diety, jest karmione łyżeczką. Ma niepewną minę.
Canva

Dlaczego warto podawać dziecku żywność ekologiczną?

Przejdź do galerii zdjęć
Żywność ekologiczna w Polsce nie jeszcze aż tak popularna jak na Zachodzie, jednak powoli dostrzegamy jej korzystne właściwości. Żywność ekologiczna jest wytworzona z wysokiej jakości surowców, pochodzących z ekologicznych gospodarstw, bez nawozów sztucznych i pestycydów. Spożywanie żywności ekologicznych ma zbawienny wpływ na zdrowie twojego dziecka.
Reklama

Właściwości żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna pozyskiwana jest z produktów roślinnych i mięsnych, wytwarzanych z bezpiecznych produktów, które nie dostarczają żadnych toksycznych substancji chemicznych oraz dodatkowych wzmacniaczy smaku.

Żywność ekologiczna dzięki temu, że jest produkowana bez użycia organizmów genetycznie zmodyfikowanych, dostarcza wielu substancji odżywczych — witamin, minerałów i innych cennych składników.

Przy produkcji żywności ekologicznej stosuje się najwyższe standardy, jednocześnie zapewniając ochronę środowiska naturalnego i wysoką jakość zdrowotną wytworzonych produktów.

Reklama

O tym, czy produkt jest ekologiczny, decyduje specjalny certyfikat. W Unii Europejskiej jest to listek na zielonym tle z gwiazdkami wokół i numerem jednostki certyfikacyjnej.

Zielony listek
Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Dlaczego warto podawać dziecku żywność ekologiczną?

Każdy posiłek, który przygotowujemy dla naszych dzieci, musi być zbilansowany i dostarczać organizmowi cennych substancji odżywczych. Nie da się ukryć, że jeśli będziemy podawać naszym dzieciom żywność ekologiczną, to możemy być pewni, że produkty zostały wytworzone bez użycia szkodliwych dla zdrowia pestycydów oraz nawozów sztucznych.

Z badań naukowych wynika ponadto, że żywność ekologiczna zawiera znacznie więcej składników mineralnych i witamin niż żywności bez eko certyfikatu. Ekologiczne warzywa i owoce mają ponadto bardziej intensywny smak, dzięki mniejszej zawartości wody. Warto również zaznaczyć, że zastąpienie tradycyjnych produktów ekologicznymi, znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.

Reklama
Zobacz galerię zdjęć: Co zrobić, by żywność na dłużej zachowała świeżość?
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama