Prawdy i mity o żywności ekologicznej
Udostępnij Google News
Dom i ogród

Prawdy i mity o żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna gości coraz częściej na stołach w polskich domach. Jesteśmy chętni, by ją kupować ponieważ kojarzymy taką żywność jako wolną od wszelkich szkodliwych substancji, "chemii", nawozów i pestycydów. W dodatku wydaje nam się, że zawiera ona więcej witamin, mikro i makroelementów – ogólnie więc jest zdrowsza dla nas i dla naszej rodziny.

Skąd pomysł na żywność ekologiczną?

Żywność ekologiczna miała stanąć naprzeciw szybko rozwijającym się technologiom i produkcji żywności masowej – szybkiej, ale niestety niezdrowej. Dodatkowo miał być to sposób na poprawę funkcjonowania środowiska naturalnego, a więc w aspekcie "bio" również ochrony środowiska. Z powodów ekologicznych produkcja takiej żywności wydaje się być zgodna z naturą i nieobciążająca dla środowiska zewnętrznego.

Rozwój rolnictwa i więcej miejsc pracy

Musimy jednak być świadomi tego, że wszystkie te "szczytne" idee mają pośród siebie pomysł nie całkiem zadowalający dla codziennych klientów – rozwój rolnictwa i zapewnienie miejsc pracy oraz odpowiedniej płacy. Z tego też względu żywność "eko" jest tak droga i wydaje nam się jakby przeznaczona była dla wyższych sfer.

Prawdy i mity na temat ekologicznej żywności

Chociaż kuszeni jesteśmy tym, że ekożywność jest naprawdę "eko" i nie dodaje się do niej żadnych "sztucznych ulepszaczy" to niestety może to być mitem:

Mit 1: Ekologiczna żywność wolna od chemii i pestycydów.

Fakt 1: Nie ma kontroli i monitorowania zużycia pestycydów oraz innych sztucznych środków przy produkcji ekożywności. Z drugiej strony przeciwnicy ekożywności postulują, że znajdują się w niej takie same ilości szkodliwych substancji, co w żywności normalnej – różnica tkwi tylko w opakowaniu i dobrej reklamie. Jest to mit:

Mit 2: Produkty ekologiczne są dobrze rozreklamowane, przepłacamy za nie bez powodu.

Fakt 2: W czasie produkcji kontroluje się sposoby nienaturalnego żywienia, nieużywanie pasz chemicznych, nadmiaru stymulatorów wzrostu oraz szkodliwych antybiotyków. Pod tym względem więc żywność ta jest naprawdę EKO. Równocześnie jednym z największych mitów dotyczących BIO produktów jest ich zły i niedobry smak. Rzeczywiście smak ten może się nieznacznie różnić od znanych nam produktów, ale na pewno nie na minus.

Mit 3: BIO produkty są niedobre w smaku i odrzucające.

Fakt 3: Z powodu braku sztucznych barwników, polepszaczy i "przypraw" smak BIO produktów różni się nieco od smaku typowych produktów, nie jest on jednak gorszy, a związany z tradycją (np. świeże mleko, twaróg, ser żółty).

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie