Canva.com
Konfitura pomarańczowa z imbirem bez ulepszaczy smaku. To jest pyszne!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Konfitura z pomarańczy jest delikatnie kwaśna i jednocześnie idealnie nadaje się jako dodatek do naleśników, racuchów oraz na grzanki na ciepło. Nasz przepis pochodzi z przepiśnika babci Jadzi, która była prawdziwą mistrzynią cukiernictwa w latach 60. i zima nigdy nie mogła się obyć bez ciasteczek z konfiturą pomarańczową.
Reklama
Składniki na pyszną konfiturę
Canva.com
Pomarańcza to bardzo zdrowy owoc. Jest dobrym źródłem witaminy C, która może pomóc w walce z przeziębieniem i innymi chorobami. Zawiera również przeciwutleniacz zwany flawonoidami, który pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i innych chorób przewlekłych.
Flawonoidy to rodzaj minerału, który można znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Występuje w ciemnozielonych warzywach, takich jak jarmuż, szpinak, i boćwina. Flawonoidy są silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym.
Reklama
Niektóre przykłady żywności o wysokim poziomie flawonoidów to: migdały, banany, brokuły, jarmuż, szpinak i boćwina.
Zobacz także
Do przygotowania konfitury potrzebujemy:
- 5 pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- 2-3 szklanki wody
- 2 łyżki imbiru sproszkowanego
Konfitura pomarańczowa krok po kroku
Canva.com
- Pomarańczę myjemy i dokładnie szorujemy.
- Skórkę obieramy i wrzucamy ja do garnka z wodą.
- Pomarańcze obcinamy przy końcach i odcinamy białą, gorzką skórkę.
- Kroimy owoce w kostkę.
- Zalewamy pomarańcze wrzącą wodą i gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu.
- Nie zapominajmy o tym, aby co jakiś czas mieszać łyżką drewnianą naszą konfiturę.
- Zostawiamy na noc do wystygnięcie dżem.
- Kolejnego dnia znowu gotujemy przez 2 godziny, dodajemy imbir i przekładamy pomarańczową konfiturę do słoiczków.
- Pasteryzujemy przez 20 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl