Aromatyczna konfitura z żurawiny - idealna do smażonego sera
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na konfiturę z żurawiny
Domowa konfitura z żurawiny zawsze powinna być obecna w naszej spiżarni. To pyszny dodatek do serów, mięs oraz ciast i deserów. Aromatyczną konfiturę z czerwonych owoców możemy przygotować w domu w zaledwie 40 minut. Przetwory z żurawiny są bogate w witaminę C oraz liczne przeciwutleniacze. Żurawina jest odpowiednia w diecie bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej.
Do przygotowania aromatycznych przetworów z żurawiny potrzebujemy:
- 1000 g świeżej żurawiny (może być również mrożona)
- 2/3 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru / cukru pudru
- skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
Jak przygotować aromatyczną konfiturę?
Przygotowanie konfitury żurawinowej jest banalnie proste. Na początku dokładnie myjemy owoce żurawiny. To bardzo ważne, abyśmy pozbyli się niedojrzałych i nadpsutych owoców. Do dużego garnka wlewamy odpowiednią ilość wody, wsypujemy cukier i energicznie mieszamy składniki. Aby dobrze wymieszać potrzebujemy kilku minut. Po tym czasie powinien powstać gęsty syrop żurawinowy.
Gdy syrop żurawinowy osiągnie odpowiednią konsystencję powinniśmy dodać wszystkie owoce i gotować przetwór przez 15-20 minut pod przykryciem. Pamiętajmy o tym, aby co kilka minut mieszać naszą konfiturę. Szybko zauważymy, że żurawina pęka i puszcza sok.
W międzyczasie ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy aromatyczny sok cytrynowy. Skórkę i sok dodajemy do przetworu. Całość mieszamy i gotujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.