Domowe frytki z na papierze.
Canva

Domowe frytki? Niebo w gębie!

Złocista, chrupiąca skórka i miękkie, delikatne wnętrze? Sprawdź przepis na najlepsze, domowe frytki. Są przepyszne! Już nigdy nie sięgniesz po kupne gotowce. Wystarczy parę trików, a będziesz zajadać się ze smakiem. Wykonanie jest banalnie proste. Ciesz się obłędnym smakiem, przy minimum wysiłku. To będzie idealny dodatek do obiadu!
Reklama

Domowe frytki — na różne sposoby

Tak naprawdę takie frytki można przygotować na różne sposoby. W zależności od preferencji można dodawać ulubione przyprawy lub po prostu sól.

Warto też zastanowić się, czy frytki usmażyć, czy może po prostu upiec w piekarniku. W jednej i drugiej formie są przepyszne!

Domowe frytki — składniki

Podczas kupowania ziemniaków warto zwrócić uwagę na to, żeby były dobre do robienia frytek, a nie na przykład do gotowania. Paprykę słodką można zastąpić papryką w proszku lub suszonym czosnkiem.

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • papryka słodka w proszku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki cukru

Domowe frytki — przepis

Reklama

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w grubsze lub cieńsze słupki. Następnie trzeba wrzucić je do wody z rozpuszczonym cukrem i odstawić na jakiś czas do lodówki. Później surowe frytki trzeba wyjąć z wody, przepłukać i wysuszyć.

Kolejny krok to wysmarowanie ziemniaków olejem połączonym ze słodką papryką. Tak przygotowane frytki powinno położyć się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik trzeba nagrzać do 220 stopni Celsjusza i włączyć termoobieg. Ziemniaki powinno się piec tak długo, aż zarumieni się ich skórka.

Domowe frytki z keczupem na drewnianym talerzu.
Canva

Z czym podawać frytki?

Frytki można z powodzeniem jeść jako samodzielne danie lub traktować je jako dodatek do obiadu czy kolacji. Jeśli lodówka świeci pustkami, można po prostu usmażyć do frytek jajko sadzone.

Gotowe upieczone lub usmażone ziemniaki warto podać z sosem czosnkowym albo domowym keczupem.

Gorące frytki można posypać tartym serem.

Z czego jeszcze można zrobić frytki?

Tak naprawdę poza zwykłymi ziemniakami można użyć batatów. Świetnie sprawdzają się też warzywa typu marchewka, seler czy pietruszka. Ciekawie smakują frytki i z buraków.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama