Canva
Domowy budyń czekoladowy. Ten jeden składnik sprawia, że smakuje obłędnie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Budyń to idealny deser. Robi się go naprawdę szybko. Jest pyszny i sycący. Nie potrzebujesz do niego też zbyt wielu składników. Sprawdź, jak przyrządzić najlepszy domowy budyń czekoladowy! Koniecznie musisz pamiętać o jednym składniku. Jakim?
Reklama
Domowy budyń czekoladowy — jaki jest jego sekretny składnik?
Na pewno wiesz, że do budyniu koniecznie trzeba dodać żółtka. To nie wszystko! Koniecznie dodaj masło! Nada całości wyjątkowo aksamitny smak!
Domowy budyń czekoladowy — potrzebne składniki
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki zwykłego cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
Kakao musi być gorzkie, bez cukru. Zamiast cukru wanilinowego możesz dać sam zwykły. Jeśli pomniesz kakao, wyjdzie pyszny budyń waniliowy lub śmietankowy.
Canva
Domowy budyń czekoladowy — przepis
- 1,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj żółtka i masło.
- Delikatnie wszystko wymieszaj.
- 0,5 szklanki mleka przelej do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i kakao. Wymieszaj na gładką masę.
- Mleko z masłem i żółtkami podgrzej, ma być ciepłe, ale nie gorące. Gdy pojawią się bąbelki, dolej mleko z kakaową masą.
- Skręć maksymalnie ogień
- Cały czas mieszaj.
- Budyń powinien zgęstnieć, wyłącz wtedy kuchenkę i przelej go do miseczek.
Jak podawać taki budyń?
Możesz posypać go startą czekoladą. To może być biała, mleczna lub gorzka czekolada. Ewentualnie miks wszystkich trzech.
Ciekawym dodatkiem są też różne przetwory z wiśni oraz banany.
Taki budyń serwuj zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz przechowywać go w lodówce.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Cake pops - przepis na kreatywne przekąski
Cake pops to popularne i kreatywne przekąski, które zachwycają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Te małe kuleczki ciasta na patyku są nie tylko smaczne, ale także pięknie się prezentują. Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić cake pops, to ten przepis jest dla Ciebie!
Ciasteczka z wróżbą - wprowadź magię do swojej kuchni
Ciasteczka z wróżbą to nie tylko smaczny deser, ale również doskonały sposób na wprowadzenie magii i zabawy podczas różnych okazji, takich jak andrzejki czy sylwester. Przygotowanie tych ciasteczek jest bardzo proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na ciasteczka z wróżbą oraz podpowiemy, jakie wróżby możesz umieścić wewnątrz.
Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie to wyjątkowe ciasto, które wypiekane jest z okazji obchodów Świętego Marcina, patrona Polski. Mają one długą historię i są nieodłącznym elementem tradycji w wielu regionach kraju. W tym artykule podzielimy się z Tobą oryginalnym przepisem na rogale świętomarcińskie oraz podpowiemy, jak je podawać i udzielimy kilku porad dotyczących ich przygotowania.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl