Bezglutenowa pizza dyniowa
Canva.com

Masz ochotę na pizzę? Zrób ją na dyniowym spodzie!

Pizza na spodzie z dyni jest bardzo pyszna i zdrowa, bo nie zawiera glutenu. To doskonała propozycja na szybki obiad z niczego w jesiennym stylu.
Reklama

Składniki na pyszną dyniową pizzę

Bezglutenowa pizza dyniowa
Canva.com

Do przygotowania pysznej pizzy na zdrowym, dyniowym spodzie:

  • 700 g miąższu z dyni makaronowej / muscat
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • suszone zioła lub papryczka chili

Dyniowa pizza krok po kroku - fit przepis bez glutenu

Reklama

Dynie to wszechstronne warzywo, które można stosować w różnych potrawach, od zup po sałatki. Są bogate w błonnik, co pomaga zapobiegać zaparciom i chorobom serca.

Dynie zawierają również beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem, który pomaga chronić przed rakiem i chorobami serca. Pestki dyni są dobrym źródłem cynku, który pomaga utrzymać układ odpornościowy. Pestki dyni zawierają również selen, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Bezglutenowa pizza dyniowa
Canva.com
  1. Dynię kroimy na pół i układamy na blaszce do pieczenia.
  2. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza i pieczemy dynie przez 90 minut.
  3. Po tym czasie będziemy mogli z łatwością wydłubać nasiona i ostudzić dynie.
  4. Miąższ z dyni mieszamy z jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
  5. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  6. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i ciasto na pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Po 25 minutach mamy gotowy spód na pizzę. Dodajemy ulubione dodatki i zapiekamy przez 10 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama