Sycylijska pizza sfincione
Canva.com

Lubisz pizzę na grubym cieście? Spróbuj sycylijskiej pizzy sfincione!

Pizza sfincione jest niezwykle aromatyczna. To jedna z naszych ulubionych pozycji z menu w restauracjach słonecznej Sycylii. Sekret tkwi oczywiście w... cieście, jak na kuchnię włoską przystało. Sprawdź przepis!
Reklama

Składniki na pizzę sfincione

Sycylijska pizza sfincione
Canva.com

Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujemy:

  • mąka (typ 550) – 500 g
  • świeże drożdże – ½ kostki (21 g)
  • sól – 2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • bułka (czerstwa) – 1 szt. (35 g)
  • świeże oregano – 5 gałązek
  • cebule – 6 szt. (450 g)
  • oliwa z oliwek – 60 ml
  • krojone pomidory z puszki – 800 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • pieprz – ½ łyżeczki
  • ser pecorino – 70 g
  • ser scamorza – 150 g
  • oliwki – 100 g
  • sardele – 50 g
  • mąka do podsypywania
  • Sycylijska pizza krok po kroku

    1. Na początku wyrabiamy ciasto: wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dodajemy 330 ml wody. Całość wyrabiamy przez około 2-3 minut.
    2. Ciasta przekładamy do miski i odstawiamy na 60 minut.
    3. Bułkę rozdrabniamy z oregano przez 15 sekund.
    4. Smażymy cebulkę pokrojoną na ćwiartki.
    5. Do podsmażonej cebuli dodajemy krojone pomidory, sól, cukier oraz pieprz. Wszystko razem gotujemy.
    6. Bułkę tartą rumienimy na oliwie.
    7. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszce do pieczenia.
    8. Odstawiamy na 30 minut, aby wyrosło.
    9. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza.
    10. Ciasto na pizzę wykładamy oliwkami, sardelami i posypujemy startym serem i na wierzch wykładamy sos pomidorowy oraz bułkę tartą.
    Reklama
    Autor - Paula Lazarek
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    p.lazarek@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama