Dżem dyniowy z pomarańczą i cynamonem
Canva.com

Ekspresowy dżem dyniowy. Przepis cioci Helenki robi furorę!

Dziś podzielimy się z Wami ekspresowym przepisem na dżem dyniowy, który robi furorę wśród naszych bliskich. To przepis od naszej kochanej cioci Helenki, którego wykonanie jest szybkie i łatwe. Przygotujcie się na wyjątkowy smak i zapach tej dyniowej słodkości!
Reklama

Składniki:

  • 500 g dyni (bez skórki i pestek, pokrojonej w kostkę)
  • 250 g cukru
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj dynię. Obierz ją ze skórki i usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę o niewielkim rozmiarze.
  2. W dużym garnku umieść pokrojoną dynię, cukier, sok i startą skórkę z cytryny, laskę cynamonu, imbir w proszku oraz gałkę muszkatołową.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na 30 minut, aby dynia puściła sok.
  4. Po upływie 30 minut, postaw garnek z dynią na średnim ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż dynia zmięknie i zgęstnieje. Proces ten potrwa około 30-40 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj słoiki do przechowywania dżemu. Dokładnie je umyj, a następnie wyparz wrzątkiem i odwróć do góry dnem, aby dobrze się wysuszyły.
  6. Po zgęstnieniu dżemu, usuń laskę cynamonu. Jeśli chcesz, możesz również usunąć skórkę cytrynową, jeśli nie lubisz intensywnego aromatu.
  7. Gorący dżem przelej do suchych i wyparzonych słoików, zostawiając nieco miejsca na górze. Dokładnie zakręć słoiki.
  8. Po zakręceniu słoików, odwróć je do góry dnem i pozostaw w tej pozycji, aż całkowicie ostygną. To pomoże w stworzeniu szczelnego zamknięcia i przedłuży trwałość dżemu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama