Sernik Magdy Gessler
Canva.com

Extra puszysty sernik do kawy. Magda Gessler zdradziła sposób!

Pyszny i aksamitny sernik z przepisu Magdy Gessler jest po prostu wyjątkowy. Ten deser zniewala kubki smakowe i jest doskonały do popołudniowej kawy. Warto sprawdzić jeden trik od znanej restauratorki!
Reklama

Sernik to jedno z ważniejszych ciast na polskich stołach. Chyba nie znamy nikogo, kto by nie serwował serniczka na święta i wszystkie przyjęcia. Magda Gessler ma swój własny sposób na pyszny sernik z puszystym i aksamitnym wnętrzem. Wystarczy, że nie dodamy bezpośrednio do masy sernikowej całych jajek tylko osobno białka i żółtka. Oba składniki ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta.

Składniki na pyszny sernik od Magdy Gessler

Sernik Magdy Gessler
Canva.com
Reklama

Do przygotowania spodu ciasta potrzebujemy:

  • 350 g mąki
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko

Masa serowa powstanie z:

  • 1 kg twarogu
  • 300 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 10 jajek
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowania sernika

  1. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy cukier puder oraz pokrojone masło.
  2. Gdy połączymy wszystkie składniki, to dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  3. Spód pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  4. Masło ucieramy na gładki puch.
  5. Rozdzielamy żółtka od białek.
  6. Do żółtek dodajemy esencję waniliową oraz twaróg.
  7. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z serem.
  8. Dodajemy do miski z białkiem kaszę mannę.
  9. Masę serową wykładamy po łyżce na spód i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez 60 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama