Canva
Rozgrzewająca zupa curry z kurczakiem. Jeden składnik jest niezbędny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masz ochotę na egzotyczne, rozgrzewające danie? Zupa z curry będzie idealna! Zobacz, jak łatwo przygotować ją z dostępnych składników! Nie musisz kupować wymyślnych produktów, wszystkie dostaniesz od ręki w normalnym sklepie! Pamiętaj tylko, że jednego dodatku nie możesz pominąć...
Reklama
Zupa curry z kurczakiem — co musi się w niej znaleźć?
To, że nie może zabraknąć przyprawy curry (w formie proszku lub pasty), jest chyba jasne.
Niektórzy uważają, że koniecznie trzeba dodać mleczko kokosowe, jednak spokojnie można zastąpić je słodką śmietaną.
W zupie koniecznie musi znaleźć się kardamon! Ta przyprawa ma bardzo charakterystyczny aromat i zmienia smak oraz zapach całego dania.
Zupa curry — składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 małe marchewki
- 2 małe korzenie pietruszki
- 0,5 selera
- 1 por
- 0,5 zwykłej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 garść pieczarek
- 0,5 papryczki chili
- 1 łyżka masła klarowanego (można zastąpić zwykłym)
- 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić zwykłym)
- 3 łyżki mleczka kokosowego lub słodkiej śmietany
- sól
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 czubate łyżki przyprawy curry
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 paczki makaronu
- 1/4 czerwonej cebuli do dekoracji
Canva
Zupa curry z kurczakiem — przepis
- Warzywa (pietruszkę marchewkę, seler) umyj, osusz, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i pora obierz i pokrój. Pieczarki umyj, osusz i pokrój bez obierania.
- Mięso również umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na patelni masło klarowane, podsmaż na nim cebulę i por.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę, selera, pietruszkę. Po pewnym czasie możesz dorzucić pieczarki.
- Na osobnej patelni przesmaż kurczaka na oleju kokosowym.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj czosnek i papryczkę do warzyw. Po chwili dodaj kurczaka.
- Zalej wszystko 1,5 litra wody, pogotuj chwilę, jeśli na wierzch wypłyną szumowiny z mięsa, zdejmij je.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj razem przez krótki czas.
- Dopraw mleczkiem kokosowym.
- Połącz zupę z makaronem i udekoruj pokrojoną w piórka czerwoną cebulą.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Zupa Tom Yam prosto z Tajlandii
Jeśli jesteś miłośniczką kuchni tajskiej, z pewnością nie możesz przegapić zupy Tom Yam. To danie, które wzbudza podniebienia swoją wyjątkową kombinacją smaków i aromatów. W tym artykule dowiesz się o historii zupy Tom Yam, przepisie na jej przygotowanie, jak ją podawać oraz kilku poradach, które sprawią, że Twoja zupa będzie smakować jak prosto z Tajlandii.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl