canva.com
Galaretka drobiowa: Imprezowy hit w Twojej kuchni!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Galaretka drobiowa to danie, które kojarzy nam się zazwyczaj z imprezami okolicznościowymi. Jednakże, warto pamiętać, że galaretka drobiowa to nie tylko danie uroczyste, ale również doskonały sposób na wykorzystanie mięsa drobiowego oraz warzyw, które mamy w lodówce. W tym artykule przedstawimy przepis na pyszną galaretkę drobiową z dodatkiem warzyw oraz kilka porad, jak ją podać.
Reklama
Przepis na galaretkę drobiową z dodatkiem warzyw
Składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka lub indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 litra wody
- 1 opakowanie żelatyny drobiowej
canva.com
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i włożyć do garnka. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, por oraz cebulę.
- Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól.
- Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.
- Po ugotowaniu mięso wyjąć z wywaru i odstawić na bok.
- Do wywaru dodać żelatyny drobiowej i wymieszać, a następnie dodać warzywa.
- Mięso pokroić w kostkę i dodać do wywaru.
- Całość wylać do foremki i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż galaretka stężeje.
Jak podawać galaretkę drobiową?
Reklama
Galaretka drobiowa z dodatkiem warzyw świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło lub na zimno. Podaj ją na talerzu z sałatą lub jako dodatek do kanapek.
canva.com
Porady dotyczące przygotowania galaretki drobiowej
- Jeśli w trakcie gotowania wywaru zauważysz, że woda wyparowała, możesz dodać więcej wody.
- Jeśli chcesz, aby galaretka była bardziej klarowna, możesz dodać białko jajka podczas gotowania wywaru.
- Jeśli nie masz foremki do galaretki, możesz użyć dowolnego naczynia, które będzie odpowiedniej wielkości.
- Przed podaniem galaretki, możesz ją udekorować ulubionymi warzywami lub ziołami.
Galaretka drobiowa dobra na każda okazję
Galaretka drobiowa z dodatkiem warzyw to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa drobiowego oraz warzyw, które mamy w lodówce. Przygotowanie galaretki jest proste i nie wymaga wiele czasu. Możesz podawać ją na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub jako dodatek do kanapek. Przypraw ją ulubionymi ziołami lub przyprawami, aby nadać jej dodatkowego smaku. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pizza - bez wyrastania w ekspresowym tempie!
Czy wiesz, że można przygotować pyszną pizzę bez konieczności oczekiwania na wyrastanie ciasta? Tak, to możliwe! W tym artykule przedstawimy Ci przepis na pizzę bez wyrastania, a także podpowiemy, jak ją podawać i udzielimy kilku porad.
Galareta z kurczaka - najlepszy przepis
Galareta z kurczaka to danie, które kojarzy się z domowym gotowaniem i tradycyjnymi przepisami. Jest to potrawa, która idealnie sprawdza się w okresie letnim, ponieważ jest orzeźwiająca i lekkostrawna. W tym artykule przedstawimy przepis na galaretę z kurczaka, opowiemy o jej właściwościach zdrowotnych, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku porad.
Galaretka z kurczaka - smak klasycznej polskiej kuchni
Galaretka z kurczaka to klasyczna potrawa, która idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, kolacje czy imprezy. Jest to danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością i zawsze smakuje wyśmienicie. W tym artykule przedstawimy przepis na pyszną galaretkę z kurczaka, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego dania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl