Kapuśniak w białej miseczce z drewnianą łyżką
canva.com

Góralski kapuśniak. Ten przepis zdradziła mi Jagna z Kościeliska

Kuchnia regionalna ma to do siebie, że często skrywa w sobie prawdziwe skarby smakowe, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jednym z takich skarbów jest góralski kapuśniak, którego przepis, zdradziła mi Jagna z Kościeliska, prawdziwa mistrzyni kulinarnych sztuk.
Reklama

Składniki:

  • 1 średnia główka kiszonego kapusty (ok. 1 kg)
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 liść laurowy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 ziela angielskie (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • Posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie kapusty: Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy, odciskamy nadmiar płynu i kroimy na cienkie paski.
  2. Podsmażanie boczku i cebuli: W dużym garnku rozgrzewamy olej roślinny, a następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażymy go na złoto, a potem dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem, aż cebula stanie się miękka i złocista.
  3. Dodanie warzyw: Do podsmażonego boczku i cebuli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na tarce marchewki. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa zaczną się rumienić.
  4. Przyprawy: Do garnka dodajemy paprykę słodką, kumin, czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy oraz opcjonalnie ziele angielskie i pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty.
  5. Dodanie kapusty i pomidorów: Teraz dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną oraz pomidory z puszki. Pomidory można wcześniej rozgnieść widelcem. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż kapusta stanie się miękka.
  6. Doprawienie do smaku: Kapuśniak doprawiamy solą i pieprzem według własnych upodobań. Pamiętajmy, że kapusta kiszonka jest zazwyczaj słona, więc warto dodać sól ostrożnie.
  7. Serwowanie: Przed podaniem usuwamy liść laurowy, a zupę możemy posypać posiekaną natką pietruszki. Kapuśniak góralski jest gotowy do podania!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama